Polaganjem cvijeća obilježen Dan nezavisnosti BiH: 1. mart je za sve građane i nije ni protiv koga

Povodom obilježavanja jednog od najznačajnih datuma u savremenoj historiji Bosne i Hercegovine članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić položili su cvijeće na mezarju Kovači, Spomen-obilježju Vječna vatra i Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992. - 1995.

Ovu priliku iskoristili su kako bi i svim građanima Bosne i Hercegovine čestitali ovaj državni praznik. 

Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda ukazao je na značaj ovog datuma kada su građani BiH dvotrećinskom većinom na demokratski način, u skladu sa Ustavom BiH i u skladu sa svim pravilima međunarodnog prava, kazali da BiH u raspadu Jugoslavije treba da ide putem samostalnosti i političke nezavisnosti. 

"BiH treba da bude onakva kako su se građani 29. februara i 1. marta 1992. godine izjasnili na referendumu. Dakle, jedna silovito demokratska država ravnopravnih naroda i građana na svakom njenom pedlju. Još uvijek nismo ostvarili taj cilj koji je određen referendumom ali ja ni malo ne sumnjam da će BiH na kraju ovog puta biti cjelovita demokratska država u kojoj će svi ljudi, narodi i građani biti ravnopravni na cijelom njenom području, da će postati članica EU i NATO saveza, da će biti prosperitetna država i da će njeni građani moći normalno živjeti od svog rada", rekao je Džaferović.

Šefik Džaferović je kazao da svi oni koji osporavaju ovaj praznik moraju da ga poštuju.

"Snagama destrukcije koje su prisutne i koje ne priznaju ni ovaj praznik poručujem da je ovo praznik države BiH, da postoji zakon koji je važeći u BiH, pa ako već poštuju Dejton onda moraju da poštuju i 1. mart kao državni praznik po principu kontinutiteta svih pravnih propisa. 1. mart je za sve građane BiH i nije protiv nikoga u BiH i ja vjerujem da će doći vrijeme da će i oni koji danas osporavaju ovaj praznik shvatiti ovo o čemu ja govorim."

Član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, Željko Komšić kazao je kako je priča o nezavisnosti BiH počela 25. novembra 1943. godine, a da je ta nezavisnost realizirana 1. marta 1992. godine. 

"Tu nezavisnost smo skupo platili. Evo nas ovdje na spomeniku onima čija smrt boli najviše, našoj djeci. Možete li onda misliti kolika je cijena plaćena za ovu zemlju. Ovo je prilika da se sjetimo te djece, da se prisjetimo i civilnih žrtava rata, prilika je da se sjetimo boraca Armije BiH i MUP-a BiH koji su dali najviše što su mogli da daju da bismo mi ovdje danas stajali i govorili ovako kako govorimo. Prilika je da se tim ljudima odužimo", rekao je Komšić i dodao da uprkos činjenici da je prošlo 27 godina od početka rata ne smijemo zaboraviti sve to što se dešavalo ratnih godina. 

O značaju ovog datuma govorio je i bivši član predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović koji je povodom Dana nezavinsoti Bosne i Hercegovine kazao kako ponekad narod ne zna cijeniti to što ima svoju državu, te da se nada kako ćemo tu činjenicu jednog dana u budućnosti više cijeniti. 

"Prije svega svim građanima bih želio čestitati dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Imati državu je velika stvar, imati nezavisnost i slobodu je velika stvar. Ponekad mi to ne cijenimo dovoljnoi iskreno se nadam da ćemo to u budućnosti više cijeniti. Narod koji ima državu ima kuću. Treba pogledati neke druge narode koji nemaju državu, kojima se vlada. Ovo je dan potvrde identiteta, dan potvrde slobode, samostalnosti, zrelosti jedne nacije da je u stanju da preuzme sudbinu u vlastite ruke", rekao je Bakir Izetbegović.

Cvijeće su položili i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, te predstavnici Kantona Sarajevo odnosno premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković i ministri u Vladi KS, kako prenosi klix.ba.