Policajci u USK prijete protestima zbog kašnjenja plata

Policija USK
Sindikat policije USK zaprijetio je provođenjem radikalnih mjera zbog kašnjenja plate za april te poručio vlastima u ovom kantonu kako ne pristaju na izgovore zbog pandemije virusa korona

Mahmut Alagić, predsjednik ovog sindikata, istakao je kako od premijera USK te ministra policije i ministra finansija traže da iznesu podatke o razlozima kašnjenja isplate plata, te da objasne razloge prestanka socijalnog dijaloga vlasti i sindikata o definisanju novog kolektivnog ugovora.

"Martovska plata isplaćena je polovinom aprila i od tada je proteklo više od 45 dana. Podsjećamo da zakonske odredbe propisuju da se plata isplaćuje jednom mjesečno za protekli mjesec i od jedne do druge isplate plate ne može proći više od 30 dana. Stalo se i s isplatama ostalih naknada koje nemaju karakter plate", navodi Alagić. Pozvao je Vladu da odmah pozove Sindikat na pregovore o utvrđivanju elemenata novog kolektivnog ugovora, a da kao izgovor ne uzimaju pandemiju virusa korona.

Navodi se kako će Sindikat policije u protivnom poduzeti radikalne mjere koje zakon dozvoljava, od protesta i štrajka do podnošenja krivičnih prijava zbog nepoštivanja zakonskih odredaba. Također, navodi kako pripadnici policije nose veliki teret u vremenu proglašene elementarne nesreće uzrokovane pandemijom te da često rade i bez osnovnih zaštitnih sredstava i zaštitne opreme.

"Suočavamo se s novim valom migrantske krize u cijelom kantonu, što pored pandemije zahtijeva maksimalan angažman policijskih službenika i ostalih uposlenika MUP-a, a sa druge strane na svaki način se želi ovu populaciju dovesti na margine socijale i siromaštva, zaključak je Sindikata.

U Vladi USK su istakli kako je zbog ekonomske krize izazvane pandemijom punjenje kantonalnog budžeta umanjeno za 40 posto, što je razlog kašnjenja u ispunjavanju obaveza prema budžetskim korisnicima.