Policajci u USK traže obećano povećanje plate i zaštitnu opremu, ne isključuju mogućnost štrajka

Predstavnici Sindikata policije Unsko-sanskog kantona (USK) istakli su nezadovoljstvo odnosom Vade USK koja ne želi ispoštovati dogovor o povećanju plate, isplati zaostalih dugovanja i nabavci zaštitnih sredstava neophodnih u radu s migrantima i izbjeglicama.

Kako je rekao predsjednik sdinikata Mahmut Alagić, već tri mjeseca pokušavaju nešto dogovoriti s pregovaračkim timom Vlade USK, ali im je jučer kantonalni ministar finansija Vedran Prša rekao da od povećanja plata nema ništa. 

"Ako uzmemo u obzir povećanja ličnih dohodaka drugim budžetskim korisnicima, te ogromna primanja naših skupštinskih zastupnika, sasvim je logično da ćemo se i mi zakonskim putem boriti za svoja prava", kazao je Alagić.

Istaknuto je i kako policijskim službenicima još nisu osigurana nikakva zaštitna sredstva iako svakodnevno rade sa migrantima i izbjeglicama, kako prenosi Fena.ba.

"Zamislite da pet mjeseci tražimo da nam se osiguraju ta sredstva i da nema nikakve reakcije. Naši službenici nemaju medicinsku pomoć ili zaštitu, neadekvatne su nam prostorije za rad s velikim brojem migranata i izbjeglica, ali i službeni automobili. Još od Nove godine sve ostaje samo na obećanjima i zato poručujemo i Vladi USK i skupštinskim zastupnicima da više nećemo na ovaj način pregovarati i razgovarati", dodao je Alagić.

Iz Sindikata policije USK najavljeno je kako će sindikalni Upravni odbor donijeti odluku o smjernicama daljeg djelovanja ukoliko Vlada nastavi ignorirati njihove zahtjeve i potrebe, ne isključujući ni mogućnost pripremanja i provođenja svih zakonskih procedura za generalni štrajk.