Policija i državni službenici USK dali rok zastupnicima u skupštini USK: Najavljen štrajk upozorenja

332

Policija Unsko-sanskog kantona odlučila je od 14. februara održavati jednosatni štrajk upozorenja ukoliko do tada ne bude usvojena odluka o privremenom finansiranju Unsko-sanskog kantona, odnosno ne budu osigurani uvjeti za isplatu njihovih plaća.

Kazao nam je ovo Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata policije USK, nakon sjednice sindikalnog Upravnog odbora na kojoj su donesene ovakve odluke.

– Nama plaća treba biti do 10. u mjesecu. Ako je ne bude, mi od 14. februara stupamo u štrajk upozorenja ispred stanica. Ako i narednih pet-šest dana potraje blokada, ići će se u radikalnije mjere, generalni štrajk – dodao je Alagić.

O štrajku upozorenja razmišljaju i državni službenici i namještenici.

– Vidjet ćemo šta će se dešavati do polovine mjeseca. Ako se ništa ne promijeni, poduzet će se mjere, prije svega štrajk upozorenja, a ako ne budu ispunjeni zahtjevi o isplati plaća koje budemo uputili, ide se u štrajk – kazao nam je Fazir Vukalić, predsjednik Koordinacije sindikalnih organizacija organa uprave USK, koja okuplja četiri sindikata.

Vukalić je napomenuo da u članstvu imaju 600 do 800 državnih službenika i namještenika.

Skupština Unsko-sanskog kantona na sjednici 31. januara nije usvojila odluku o privremenom finansiranju USK za prva tri mjeseca ove godine, čime je od 1. februara zaključana kantonalna kasa i nema pravnog osnova za transakcije.

Zaposleni od zastupnika u Skupštini USK traže da deblokiraju kanton, navodeći da ih ne zanima politika ni stranke.