Policija suzavcem protiv demonstranata

Foto: Avaz
Okupili se s ciljem odbacivanja nastavka procesa državnog udara i skretanja s demokratskog puta u Tunisu..

Policija u Tunisu u subotu je koristeći suzavac intervenisala protiv demonstranata okupljenih na protestu "Građani protiv državnog udara" koji je počeo u petak, javlja Anadolu Agency (AA).

Policija je spriječila demonstrante da postave svoje šatore nakon čega je došlo do sukoba demonstranata i policije koja je upotrijebila suzavac kako bi rastjerala desetine demonstranta. Demonstranti su se okupili s ciljem odbacivanja nastavka procesa državnog udara i skretanja s demokratskog puta u Tunisu.

Predsjednik Tunisa Kais Saied produžio je suspenziju parlamenta i najavio nacionalni referendum, skoro pet mjeseci nakon što je raspustio vladu i sebi dao široka ovlaštenja. Tu najavu nazvao je odgovorom na zahtjeve mnogih Tunižana za političkim promjenama.

Obraćajući se nedavno javnosti na državnoj televiziji, Saied je najavio niz odluka koje je opisao kao "istorijske". Naveo je da će se 25. jula 2022. održati referendum za promjenu sistema vlasti, a prijevremeni parlamentarni izbori 17. decembra sljedeće godine.

Tunis je poprište političke i ekonomske krize. Predsjednik te zemlje Kais Saied u julu je razriješio vladu s dužnosti, suspendirao parlament i preuzeo izvršnu vlast. Iako tvrdi da preuzimanjem ovlaštenja želi izvući zemlju iz krize, oponenti ga optužuju da je organizirao državni udar.

Tunis je slovio kao jedina zemlja koja je uspjela provesti demokratsku tranziciju među arapskim zemljama koje su bile pogođene valom narodnih revolucija, uključujući Egipat, Libiju i Jemen.