Policija u Cazinu intervenisala više puta: Krivično djelo, dvije saobraćajne nesreće, svađa…

Cazin
CAZIN!

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od 10 stepeni Celzijusa. Prema posljednjim dostupnim podacima na voda.ba vodostaj Mutnice iznosi 87,00 cm.

Policijska stanica Cazin imala je četiri intervencije u protekla 24 sata.

  • Krivično djelo “oštećenje tuđe stvari” evidentirano je u Ulici bošnjačkih šehida.
  • Javni red i mir narušen je čak četiri puta.
  • Tako je u ul. Bolnička došlo do svađe, vike, galame, učestvovanja u tuči.
  • u Ulici Petog korpusa do izazivanja osjećaja ugroženosti od strane jednog lica prijetnjom da će napasti na život i tijelo drugog lica.
  • U Ulici veterana Domovinskog rata javni red i mir remećen je vikom, galamom te naročito drskim ponašanjem.
  • U Sedri je zabilježen fizički napad.

Kada je u pitanju sigurnost u saobraćaju:

  • u Ulici generala Izeta Nanića došlo je do saobraćajne nesreće u kojoj su učestvovala 2 m/v. Niko nije povrijeđen te je pričinjena materijalna šteta na vozilima.  Na regionalnom putu u Stijeni, u nesreći u kojoj su učestvovala 3 m/v, dva lica su zadobila teže, a jedno lakše tjelesne povrede.

Cazinski vatrogasci imali su mirnu noć bez intervencija.

Povećan je broj šumskih požara i niskog raslinja te oprezno postupajte prilikom loženja vatre na otvorenom jer svako paljenje vatre na otvorenom veoma lahko može izmaći kontroli i stvoriti velike probleme pa dovesti i do ugrožavanja života i imovine.

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 57 pacijenata dok je sanitet korišten tri puta.

S ciljem provođenja mjera pojačanog epidemiološkog nadzora naredbom Gradskog štaba Civilne zaštite grada Cazin oformljen je informativni Call centar.

Svi koji sumnjaju na prisustvo virusa gripe trebaju se javiti svom porodičnom doktoru, čak i bez odlaska u bolnicu.

S druge strane, ako je osoba bila ili mogla biti u kontaktu sa osobama koje su došle iz zemalja gdje je zabilježen veći broj slučajeva, trebaju se javiti u informacioni Call (pozivni centar) te zatražiti pomoć ili upute, šta i kako trebaju činiti ukoliko sumnjaju na korona virus.

Pacijenti se mogu javiti svakim radnim danom 07:00-13:30 sati u Higijensko-epidemiološku službu ZU Dom zdravlja Cazin putem telefona 037 515 472 i u Službu hitne medicinske pomoći putem telefona 037 515 426.

Operativni centar Službe za civilnu zaštitu grada Cazin radi neprekidno svaki dan, a brojevi na koje građani mogu zvati su 037 515 353 ili specijalni broj 121.

Vodosnabdjevanje i elektrodnabdjevanje je uredno.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila na dionici Mostar-Jablanica u mjestu Vrapčići, na snazi je obustava saobraćaja.

Jutarnja magla smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Kolovoz je pretežno mokar ili vlažan, a pažnju skrećemo na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Na magistralnom putu Srebrenik-Orašje obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica. Sva vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika preusmjerena su obilaznicom u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

U mjestu Vitalj (Kladanj-Tuzla) zbog klizišta saobraća se naizmjenično, uz regulaciju svjetlosne signalizacije (semafori).

Zbog radova na sanaciji mosta preko rijeke Tinje, u mjestu Drenik (na putu Srebrenik-Šićki Brod), saobraća se naizmjenično-jednom trakom (postavljeni semafori).

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce) zbog sanacionih radova svaki dan, osim nedjelje, saobraćaj je obustavljen u vremenu od 08 do 16 sati.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH na graničnim prelazima Velika Kladuša, Bosanski Brod i Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.Bosna i Hercegovina otvorila je granice prema: Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Odluka se odnosi samo na građane te tri države, dok državljani ostalih zemalja u BIH mogu ući zbog poslovnih obveza (pod uslovom da posjeduju poziv pravnog lica iz BiH i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-KOV-2, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska).

Ulazak u Hrvatsku dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila. Detaljnije informacije za ulazak u Hrvatsku mogu se pogledati OVDJE. Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Srbija je otvorila granične prelaze za putnički i robni saobraćaj.

Crna Gora je otvorila granice za državljane BIH.

Izvor: