Policija u Krajini dobija veće plate, tri nove stanice i bolju opremu u 2020.

Krajina će u 2020. godini dobiti tri nove policijske stanice, opremit će jedinicu za podršku oružjem i drugom opremom, gradovi će se pokriti videonadzorom

Kako je rekao ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić, u narednoj godini povećat će i plate policijskim službenicima navodeći da su to zaslužili za cijeli ovaj period kada su bili na udaru zbog migrantske krize, prenosi RTVUSK.

"Zahvaljujem se Vladi KS koja nam je dala 10 hiljada KM sredstava koja su uložena u prijevoznu opremu, Vladi FBiH na 1,5 miliona KM koja su još na računu i bit će utrošena za kupovinu naoružanja za jedinicu za podršku i policijske stanice, te Ministarstvu sigurnosti BiH koje je dalo 500 hiljada eura koje smo utrošili za opremanje vozila i sada imamo 20 novih vozila", rekao je Kljajić.

Naglasio je kako su izmirili obaveze u iznosu od 1,3 miliona KM prema budžetskim korisnicima i zahvalio se sindikatima koji su im dali vremena za to bez pisanih obaveza, kao i dobavljačima koji ih nisu tužili, a prema kojima su izmirili pet miliona KM duga.

"Nastavljamo raditi na poboljšanju sigurnosti naših građana. Uradit ćemo videonadzor naših gradova kako bi pratili kretanje kriminalnih osoba. Zakon o oružju je na listi prioriteta i Evropske unije. Završili smo ga, dobili smo pozitivno mišljenje Evropske komisije i naći će se u skupštinskoj proceduri. Naš model će poslužiti kao primjer drugim kantonima", kazao je Kljajić.