Policija u Posavini u jednom danu pronašla 20 ilegalnih migranata, među njima dijete

sa

UKUPNO 20 ilegalnih migranata u dvije skupine pronašli su policajci iz Mobilne jedinice za nadzor državne granice RH i granični policajci uz mjesta Dolina, Sičice i Pivare u novogradiškom dijelu Posavine, izvijestila je brodsko-posavska policija. Prema stranim državljanima proveden je postupak sukladno odredbama Zakona o strancima, priopćeno je iz Policijske uprave brodsko-posavske.

U četvrtak, 17. studenoga oko 10 sati u blizini državne granice RH, između naselja Doline i Sičice, Mobilna jedinica za nadzora državne granice RH uočila je skupinu osoba. Utvrđeno je da je riječ o 17 osoba, među kojima su bila desetorica muškaraca, šest žena i jedno dijete u dobi od 12 godina, državljana Republike Burundi, koji su nezakonito čamcem prešli državnu granicu RH.

U zemlju ušla i tri Afganistanca

Djetetu nije bilo dobro te je pozvana hitna pomoć koja je preuzela dijete s majkom i odvezla ih u bolnicu u Novoj Gradiški. Nakon liječničke obrade dijete je otpušteno.         

A kod mjesta Pivare hrvatski granični policajci su 15. studenoga pronašli tri državljana Afganistana, koji su najvjerojatnije plivajući preko rijeke Save nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku. Budući da su trojica Afganistanaca bili bez jakne te bosi bez cipela i čarapa, policajci su kontaktirali Hrvatski crveni križ preko kojeg su dobili odjeću i obuću, priopćila je PU brodsko-posavska.

Uz pruženu humanitarnu pomoć, prema ilegalnim migrantima je proveden i postupak u skladu sa Zakonom o strancima te im je uručeno rješenje o obavezi napuštanja teritorija Hrvatske.