Policija USK prijeti štrajkom i prijavama protiv Vlade USK

Zbog kršenje prava koja su im zagarantovana kolektivnim ugovorom i kašnjenja sa isplatom putnih troškova i drugih naknada koje nemaju karakter plaće, policijski službenici USK najavili su jednosatni štrajk upozorenja koji će biti održan od 10.30 do 11.30 sati, saopćeno je na pres-konferenciji.

Zbog činjenice da prava koja proizlaze iz kolektivnog ugovora nisu ispoštovana, iz Sindikata policije kažu da će podnijet i krivičnu prijavu protiv Vlade USK.

Osim isplate dugovanja iz prethodne godine, uposlenici MUP-a USK traže i sredstva za zaštitu u radu s migrantima, ali i prostor za zadržavanja migranata nakon njihovog privođenja jer svi do sada privedeni borave u istoj prostoriji s policijskim službenicima, što je nedopustivo, kaže Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata policije USK.

Osim toga, od nadležnih institucija su zatražili i inspekcijski nadzor u zgradama koje ne ispunjavaju uvjete za boravak. Jedna od njih je i ona u kojoj boravi Specijalna jedinica za podršku. U Sindikatu kažu da je zgrada neuvjetna i da kanalizacija koja se izlijeva u prostorije prijeti zdravlju ljudi koji borave u njima.