Policija zaplijenila četiri tone kokaina

Kokain
Španci imali podršku američkih, britanskih i kolumbijskih istražitelja

Španska policija razbila je međunarodni lanac krijumčara droge, zaplijenivši četiri tone kokaina uz 28 uhapšenih osoba.

Banda, koju su sačinjavali "iskusni mornari i poznati krijumčari", sarađivala je s glavnim španskim i međunarodnim krijumčarima droge kako bi morskim putem dopremila pošiljke kokaina, navodi se u policijskom saopćenju.

Policija je objavila da je veliki broj čamaca i glisera bio raspoređen na različitim lokacijama između sjevernog Portugala i lučkog grada Pontevedra.

Uz podršku američke Agencije za suzbijanje droga, britanske Nacionalne agencije za kriminal i kolumbijske policije, španski istražitelji otkrili su da krijumčari očekuju pošiljku i započeli su potragu za "matičnim čamcem" koji su presreli na moru.

Na brodu pod zastavom Togoa, koji je bio na moru gotovo tri sedmice, pronašli su kokain i uhapsili 15 članova posade, od kojih je većina iz Bangladeša i Nepala.

Istovremeno, policija je pretresla 20 adresa u španskoj pokrajini Galiciji, uhapsivši još 13 osoba, od kojih su neke ranije osuđivane za krijumčarenje droge. Atlantska obala Galicije, sa stotinama skrivenih uvala i pustih plaža, već je godinama ulaz droge u Evropu.

U novembru je policija presrela 20-metarsku podmornicu uz obalu Galicije koja je prevozila tri tone kokaina u vrijednosti od 100 miliona eura. To je bila prva "narko podmornica" koja je pronađena u Evropi.