Amer Obradović: Policijski službenici ne smiju biti diskriminisani (FOTO)

Policijski službenik koji je imao veći čin u službi na državnom nivou i više uplaćenih sredstava tokom radnog vijeka, u skladu sa aktualnom i diskriminirajućom regulativom može imati manju penziju od kolege iz FBiH koji ima manji čin i manje uplaćenih doprinosa što je nedopustivo.

„Policijski službenici zaposleni na državnom nivou, u Graničnoj policiji BiH, SIPA-i, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH koji su osigurani kod Federalnog PIO/MIO prilikom penzionisanja ne mogu ostvariti prava kao policijski službenici Federacije BiH i kantona iako su osigurani kod istog PIO/MIO. Država Bosna i Hercegovina treba da je država jednakih šansi za sve njene građane i to mora biti cilj svim donosiocima odluka.

Svjesni smo aktuelne političke situacije i nefunkcionisanja izvršne i zakonodavne vlasti na nivou Bosne i Hercegovine. Također smo svjesni da određenim rješenjima utemeljinim na Ustavu i zakonima ove zemlje i entiteta imamo obavezu otklonuti postojeće
diskriminacije koje čine štetu našim građanima bez obzira na trenutak u kojem se nalazimo,“
izjavio je Amer Obradović, zastupnik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine podsjećajući na podnešenu Inicijativu za donošenje Uredbe Vlade FBiH kojom će se izjednačiti prava za penzionisanje policijskih službenika sa državnog nivoa sa pravima policijskih službenika sa nivoa FBiH i kantona a koji su osigurani kod Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i
invalidsko osiguranje.

„Smatram da Vlada Federacije BiH ima obavezu svojom Uredbom izjednačiti prava za penzionisanje policijskih službenika sa državnog nivoa sa onim službenicima sa nivoa FBiH i kantona a koji su osigurani kod istog PIO/MIO zavoda. Ovom inicijativom od Vlade FBiH tražim da u roku od 90 dana poduzme sve radnje kako bi se ova inicijativa realizirala i kako ne bi imali diskriminaciju prema onima koji čuvaju sigurnost naše države. Vlada Federacije BiH to može i ima obavezu jer u toj Vladi sjede ministri iz stranaka koje sebe smatraju bosanskohercegovačkim strankama,“ dodao je Obradović naglasivši da se policijskim službenicima sa državnog nivoa uplaćuju doprinosi u Federalni PIO/MIO isto kao njihovim kolegama iz FBiH i kantona. U praksi je to oko 2000 ljudi i oni nerijetko imaju manje penzije iako su bili u službi države a ne kantona ili entiteta.