"BiH ostaje poligon na kojem svjetske sile treniraju svoju moć"

Premijer Rusije, Dmitrij Medvedev, uoči posjete Srbiji, rekao je kako je NATO put BiH opasan pokušaj koji ne odgovara Rusiji.

Njemu ne odgovaraju NATO baze u neposrednoj okolini, čime je Rusija jasno stavila do znanja da itekako ima uticaja na ove prostore. Pojedini su mišljenja da je za BiH jedini sigurnosni kišobran, NATO, dok su drugi mišljenja da se ne treba zamjerati ni jednima ni drugima.

BiH u NATO savezu, trenutno nemoguća misija, zbog čega nemamo ni formiranu vlast na državnom nivou. Dodatno, ruski premijer kaže kako NATO pokušava da uključi ili asimiluje u svoj sastav zemlje koje imaju unutrašnji konflikt.

"Taj niz - govorite o Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj, ali možemo da navedemo i druge zemlje. A šta se dešava sa Gruzijom? Šta se dešava sa Ukrajinom? Te zemlje su u nimalo jednostavnoj situaciji. Štaviše, niko ne poriče da Rusija takođe ima svoje interese u vezi sa obezbjeđenjem njene bezbjednosti. Velika smo zemlja, nuklearna smo zemlja, i želja da se nagomilaju baze NATO u našoj neposrednoj okolini ne može da kod nas izaziva pozitivne emocije", kazao je Medvedev.

Stav člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske po ovom pitanju odavno je poznat. Ipak je juče ruskog premijera upoznao sa situacijom u BiH. Rusija je prijatelj srpskom narodu i njen glas je i naš glas u UN-u, kaže Dodik

"Ovdje je pozicija Rusije po svim tim otvorenim pitanjima je veoma jasna i ona je jasno saopštena i pokazana u prošlom vremenu. Rusija ima veoma jasan stav u okviru SB UN-a što se tiče pitanja BiH", izjavio je Dodik.

Mišljenja u BiH su dvojaka. Dok jedni smatraju kako je BiH jedini put za trajnu bezbjednost, članstvo u NATO, drugi su mišljenja da se ne treba zamjerati ni jednoj svjetskoj sili - piše N1.

"Ove dvije sile, Amerika i Rusija se zaista takmiče, možda pomalo i iracionalno, preko naših leđa. Ja ne vjerujem da je interes BiH da ostane izvan NATO-a, ali nije ni interes da se zbog toga suprostavi, odnosno sukobi, odnosno dovodi u neki neobičan odnos sa Rusijom", mišljenja je Džemal Sokolović, politolog.

"Ukoliko neko smatra da treba da mijenja zakon o odbrani, gdje piše da mi idemo u MAP i da ispunjavamo i šaljemo ANP i da mjenja strategiju i odluke koje je usvojilo Predsjedništvo, neka to pošalje u procedure i neka tako promjeni", poručio je Denis Čarkadžić, politički analitičar.

Međutim, bez obzira na neslaganja Rusije, po pitanju pristupanja NATO savezu, opozicija u RS kaže da je još za vrijeme svog mandata Nebojša Radmanović potpisao dukument u kojem SNSD daje saglasnost da BiH ide u MAP. Bivši član Predsjedništva Mladen Ivanić kaže da je to odbranio za vrijeme svog mandata.

"Oni su meni ostavili odluke o punopravnom članstvu, ja sam mandat završio na način da se sada govori o saradnji, a ne o punopravnom članstvu u NATO-u. To je moj uspjeh. A sve ovo što se sad događa je njegov potpuni neuspjeh i traženje krivca za sopstvenu nemoć, političku nemoć koju on pokazuje", kazao je Ivanić.

Moć ili nemoć, usaglašenog stava oko NATO-a nema. Razgovori se vode, koji će dokument biti ponuđen NATO-u i kada, nepoznato je. Za to vrijeme, BiH ostaje poligon na kojem svjetske sile treniraju svoju moć.