Političari se razišli, gradjani ostali i traže da im se obrati Christian Schmidt

.

Ispred zgrade OHR-a u Sarajevu održavaju se protesti građana zbog mogućnosti nametanja izmjena Izbornog zakona BiH. Protestima se na poziv političkih stranaka odazvao veliki broj građana.

Iako nema zvaničnog obraćanja jer je riječ o spontanom okupljanju građana, neki od prisutnih političara dali su kratke izjave.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović stigao je sa delegacijom SDA. Kako kaže došao je da iskaže svoj stav zajedno sa građanima.

"Neka se čuje glas Bosne i Hercegovine. Pozivam visokog predstavnika da ne mijenja u ovom trenutku Ustav i Izborni zakon", poručio je Džaferović.

Kako javljaju reporteri Patrije s lica mjesta građani traže vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

"Na ovakvu masu građana je pucano 1992. godine, kada su htjeli da nestane ove zemlje. Nikada nećemo dozvoliti rasparčavanje ove zemlje. Svaki pedalj ove zemlje je natopljen krvlju. Mi ne damo Bosnu", čuje se sa megafona.

"Mi ćemo braniti građansku BiH, demokratsku. Mi želimo vjerovati da će visoki predstavnik postupiti razumno i odgovorno. Ukoliko ne uvaži glas građana mi ćemo braniti naša prava. Današnji skup je poruka cijelom svijetu, morate znati da mi narod poslije Boga dragog najjača smo sila na zemlji. Nemojte nas testirati i nemojte da nam kažete da mi prijetimo ratom. Mi smo civilizirani svijet.

Necemo otići dok se ne obratite", poručuju građani Christianu Schmidtu.