Političari su narušili ugled države

Bosna i Hercegovina je u godini iza nas prvi put ostala bez delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE). Tako je naša zemlja zbog političkih blokada ostala jedina država u procesu približavanja Evropskoj uniji koja nije imala formirano zajedničko parlamentarno tijelo.

Politički ciljevi

​Stručnjak za EU integracije Denis Čarkadžić za Oslobođenje ističe da je blokiranje imenovanja predstavnika BiH u Parlamentu VE dio paketa pomoću kojeg se vršio pritisak pojedinih političkih partija i njihovih lidera u ispunjavanju njihovih političkih ciljeva, a sve na štetu Bosne i Hercegovine i njenog dobrano narušenog imidža kako u Evropi, tako i u svijetu.

- Pored toga, cilj ovakve vrste blokade jeste da se pokaže da BiH ne može funkcionisati, te da ne treba ni postojati. Nakon imenovanja mandatara za Vijeće ministara, nadamo se da će ovakve blokade prestati i da će BiH u narednim godinama kroz Parlament VE moći uticati na bitne odluke, što nismo bili u mogućnosti ove godine, kaže Čarkadžić, konstatirajući da ne bi bio iznenađen da se blokade nastave i pored formiranja vlasti.

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović smatra da je imidž naše zemlje nepovratno narušen.

- Nismo mi poslali ružnu poruku samo Vijeću Evrope već i drugim međunarodnim organizacijama, posebno onim u kojima pretendujemo da imamo punopravno članstvo kao što je EU. Ako tamo gdje smo punopravni član ne ispunjavamo svoje obaveze, kako da nas sutra neko primi u novu organizaciju, znajući da se iste stvari mogu desiti. Neshvatljivo je nerazumijevanje međunarodne politike od onih koji su blokirali ove procese, a da su pritom imali iskustvo u vođenju procesa na međunarodnoj sceni, prije svega govorim o gospodi Radmanoviću, Čoviću i Izetbegoviću, koji sjede u Kolegiju Parlamenta, a koji su ranije bili u Predsjedništvu BiH, imali ingerencije nad međunarodnom politikom i dobro znaju šta ovo sve znači, naglašava Magazinović.

On ne sumnja da će se u januaru formirati delegacija, “jer je postignut dogovor između parlamentarne većine o formiranju vlasti”.

Predsjedavajući Delegacije Parlamenta BiH u prethodnom mandatu Senad Šepić podsjeća da učešće u Parlamentu VE podrazumijeva aktivno učešće i pravo glasa u donošenju odluka o svim pitanjima koja se nađu na dnevnom redu.
Ataci susjeda

- Bilo koja tema kojom se bavilo Vijeće Evrope u ovoj godini je bila tema na kojoj smo mi trebali aktivno učestvovati. Ono što je, po mom mišljenju, veći problem je što smo svojim neprisustvom poslali poruku da se ne možemo dogovoriti kao država kojih će pet predstavnika biti u Parlamentu VE. To je bila katastrofalna poruka o kredibilitetu nas kao države, ističe Šepić.

Dodaje kako smo neformiranjem delegacije propustili priliku reagovati na atake na našu zemlju, poput onih iz zemalja susjedstva.

- Parlament VE je bio prava adresa za reagovanje na atake na našu zemlju, mjesto gdje se morao čuti glas države. Vjerovatno o tom pitanju ne bismo postigli konsenzus, jer u delegaciji sjede i neki ljudi koji blagonaklono gledaju na te atake aktuelne politike iz Hrvatske, ali da smo imali svoju delegaciju, neko ozbiljan bi imao prostor da ustane i podigne glas, zaključuje Šepić.