Političarima astronomske penzije, ostalima samo crkavica

Home

Političarima astronomske penzije, ostalima samo crkavica


Isplata aprilskih penzija u Federaciji BiH počinje danas. I dok se većina nema čemu radovati, jer su njihova mjesečna primanja 326 KM, ima i onih na čije će račune leći i više od 2.000 KM. Takvih je, prema podacima Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), 383.  

 

Profesori i privatnici

Najviše bogatih penzionera, više od 200, živi u Sarajevu, navedeno je na spisku, koji je u posjedu „Avaza“.  

No, i u drugim kantonima ima onih koji dobivaju, za bh. prilike, vrlo visoke penzije. Čak 48 hercegovačkih penzionera s razlogom se raduje poštaru. Zanimljivo je da su iz Hrvatske i inozemstva po samo dva penzionera ostvarila tako visoke penzije, dok je takvih iz Republike Srpske svega troje! Većina njih su, kada se pogleda spisak, političari, profesori, privatnici...

Tako u Kantonu Sarajevo ima onih čiji iznos penzija, prema rješenju, doseže čak 4.000, pa i 6.000 KM. No, iako prema rješenju imaju tako visoke penzije, i njima se mjesečno isplaćuju 2.174 KM, što je maksimalan iznos u Federaciji BiH. Portparol Zavoda PIO Tomislav Kvesić objašnjava zašto je to tako.  

- Izmjenama i dopunama Zakona o MIO/PIO iz 2009. godine, uz ostalo, definirani su i iznosi najniže i najviše penzije koju isplaćuje Federalni zavod. Prema tom izračunu, osnovica za računanje najviše penzije iznosi 1.197,4 KM, što se trenutno množi s isplatnim koeficijentom koji iznosi 1,816 te se na taj način dođe do iznosa od 2.174,48 KM – pojasnio je Kvesić, kazavši da, prema ovom obračunu, isplata viših iznosa nije moguća, iako su oni navedeni u rješenjima.  
 
Uzmu li se u obzir ovi podaci Zavoda, koji je odredio da najviša penzija ne smije prelaziti, upravo zbog ovakvih „slučajeva“, 2.174 KM, opet se dođe do šokantnog podatka da je najviša penzija u Federaciji BiH čak sedam puta viša od minimalne, koju dobiva oko 270.000 penzionera, dok zajamčenu penziju od 434 marke dobiva oko 138.000 pripadnika najstarije populacije.


 
Traže povećanje

Zato penzioneri koji jedva preživljavaju mjesec traže da njihova primanja budu povećana za deset posto, i to od 30. juna. Njihov zahtjev već ovih dana će se naći na stolu federalnog premijera Fadila Novalića.

penzije-faksimil-1
 
Iz Saveza udruženja penzionera poručuju da, ako ne bude udovoljeno njihovom zahtjevu, neće zaleđivati proteste, nego će oni biti organizirani širom Federacije BiH.

 

Čekaju novi zakon

Penzioneri očekuju i donošenje novog zakona o PIO. On će se treći put pred delegatima Doma naroda Federacije BiH naći 9. maja. Kvesić je naveo i da se novim zakonom, koji će, ako ga Dom naroda usvoji, na snagu stupiti 1. jula, također ograničava iznos najviše penzije na način da određuje da je maksimalan broj bodova koji osoba može ostvariti u jednoj godini pet.

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Tagovi
Objavio: Pet, 05/05/2017 - 21:56

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top