Politička neslaganja: Austrija bi mogla ukinuti besplatno testiranje za turiste

asd11
Testovi na koronavirus ostat će besplatni u sljedećih nekoliko mjeseci, objavilo je ovog tjedna Ministarstvo zdravstva. Međutim, nije još jasno hoće li testiranja ostati besplatna za turiste, te za posjetitelje skijališta. Još uvijek nema jasnih smjernica Ministarstva zdravstva, a u Tirolu su mišljenja podijeljena.

Trenutno se gosti u Tirolu mogu besplatno testirati na više od 40 testnih ulica. No, neki smatraju da je to bacanje poreznog novca.
 

To je bacanje poreznog novca i mora prestati”, zahtijeva političar Markus Sint. “Trenutno plaćamo testiranje i nekome tko samo dođe na après-ski. Možda bi trebali plaćati i pivo? Radimo li sve besplatno? Možda bi hotelijeri i turistički djelatnici svoje hotele također trebali besplatno staviti na raspolaganje. “, pita se Sint.

Svi koji si mogu priuštiti smještaj u hotelu s četiri ili pet zvjezdica također mogu priuštiti test. U svim drugim zemljama morate platiti za to kad odete na godišnji odmor, mislim da je to razumno za gosta. “, smatra predsjednika kluba FPÖ -a Markus Abwerzger.

Zeleni su malo suzdržaniji. Za predsjednicu tirolskog kluba Gebi Mair, besplatni testovi na koronu trebali bi uskoro završiti za sve, a ne samo turiste.

No drugačije razmišljaju u ÖVP-u. “U Tirolu nam je definitivno jeftinije ako za turiste obavimo besplatne PCR testove nego da se zimska sezona ponovno otkaže”.

O sličnim stvarima razmišljalo se i u drugim saveznim pokrajinama, prije svega u Beču i Salzburgu. Prije bilo kakvih novih odluka treba pričekati smjernice Ministarstva zdravstva.