Političke poruke sa utakmice u Banjoj Luci, da li će biti kazni: "Republika Srpska dio je Srbije"

.

Na utakmici Premijer lige Bosne i Hercegovine između Borca i Širokog Brijega odigranoj u petak istaknut je transparent s političkom porukom.

- U krajiškoj ljepotici trobojka se vije, Republika Srpska dio je Srbije - pisalo je na tribini na kojoj su smještene vatrene pristalice Borca, navijačka grupa Lešinari.

Da li će se transparentom iz Banje Luke baviti Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, ostaje nam da vidimo.

Jasno je da se radi o gestu političkog karaktera i porukama sličnim onim koje svakodnevno izgovara Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i grupacija političara okupljenih oko njega.

Član 80. Disciplinskog pravilnika kaže da onaj ko javno vrijeđa ljudsko dostojanstvo drugog po osnovu rase, boje, nacije, religije, jezika ili počini neki drugi diskriminirajući čin ili pokazuje vidove eksremističke ideološke propagande, kao i ko ističe simbole ili geste političkog karaktera, bit će kažnjen:

- igrač, zabranom igranja od 3 do 9 utakmica i novčanom kaznom od 1.000 KM do 3.000 KM,

- sportski radnik, zabranom vršenja funkcije od 3 do 6 mjeseci i novčanom kaznom od 1.000 KM do 3.000 KM,

- klub, novčanom kaznom od 1.000 KM do 10.000 KM.

Ako se prekršaj iz st. 1. ovog člana ponovi ili se okvalifikuje kao teži prekršaj, bit će kažnjen:

- igrač, zabranom igranja od 3 mjeseca do godinu dana i novčanom kaznom od 3.000 KM do 5.000 KM

- sportski radnik, zabranom vršenja funkcije od 3 mjeseca do godinu dana i novčanom kaznom od 3.000 KM do 5.000 KM

- klub, novčanom kaznom od 10.000 KM do 30.000 KM i zabranom igranja od tri do pet utakmica na domaćem terenu bez prisustva gledalaca.

Kao teži prekršaj smatrat će se, naročito, ako je počinjen zajedno od strane dva ili više igrača, zajedno sa sportskim radnicima, članovima kluba, gledaocima i slično.

Gledaocu, kome se utvrdi odgovornost za prekršaj iz st. 1. i 2. ovog člana, bit će izrećena mjera zabrane ulaska na bilo koji stadion.

Ako gledalac na utakmici ili javnoj utakmici pokazuju natpise i simbole koji javno vrijeđaju ljudsko dostojanstvo po osnovu rase, boje, nacije, religije, jezika ili počine neki drugi diskriminirajući čin ili pokazuju vidove ekstremističke ideološke propagande, klub za kojeg gledaoci navijaju bit će kažnjen novčanom kaznom od 3.000 KM do 30.000 KM i zabranom igranja od tri do pet utakmica na domaćem terenu bez prisustva gledalaca.

Podsjetimo da su navijači Borca na utakmici protiv Zrinjskog skandirali ime i veličali ratnog zločinca Ratka Mladića, čovjeka presuđenog za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, ali Disciplinska komisija FSBiH zbog toga banjalučki klub nije novčano kaznila.