Političke trgovine: Da li će se koalicija iz Krajine odraziti na formiranje nove vlasti u FBiH?

krajina
Iako rok teče, kada će biti formirana nova vlast u Federaciji i kako će u konačnici izgledati još je nepoznato. Zategnuti su odnosi između koalicijskih partnera "Osmorke".

 

Nakon dogovorene saradnje u Unsko-sanskom kantonu, Stranka demokratske akcije pretenduje i na vlast u Federaciji. Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić nakon formiranja Vlade Unsko-sanskog kantona izjavio je da su NES i stranka za BiH prekršili sporazum koji su potpisali.

Zastupnik NES-a u Skupštini Unsko-sanskog kantona Agan Bunić tvrdi da nakon dogovora u Kantonu sa DF-om i SDA neće promijeniti situaciju i ranije potpisan sporazum za federalnu razinu vlasti.

"Taj dio još uvijek nije promijenjen, mi smo učestvovali gore u formiranju koalicionog sporazuma, programskog sporazuma, raspodjele resora, i ništa se nije promijenilo u tom dijelu što se tiče Federacije", kaže Bunić za BHRT.

Predsjednik SDP-a kaže kako se vlast sa Unsko-sanskog kantona može odraziti i na Federalnu vladu, ali da su ovim potezom otvorene mogućnosti i za neke druge kombinacije.

"Ali, vidjet ćemo šta će se dešavati, ni mi se nećemo praviti mrtvi, imali smo sporazum koji je prekršen. Ovo je neka nova realnost. Vidjet ćemo da li će se dalje nastaviti kršenje. Sad su malo odškrinuta vrata da se mogu i neke druge priče otvarati, jer ako netko ko je potpisnik sporazuma može da razgovara s drugim partijama, ne vidim razloga što i 'trojka' ne bi mogla da razgovara", ističe Nermin Nikšić.

Novinar Ranko Mavrak cjelokupnu situaciju ocjenjuje kao političku trgovinu. Smatra da, ukoliko se NES i Stranka za BiH i na federalnoj razini odluče za koaliranje sa SDA i DF-om, neće imati potrebnu većinu.

"Pritom ne mogu računati na glasove sa hrvatske strane, tako da ta koalicija za njih nije opcija, u svakom slučaju ovo pojačava političku trgovinu sa Osmorkom, vjerojatno će njihovi apetiti sada porasti, da ispostave još neke zahtjeve osim energetskog sektora koji je prioritet za Stranku za BiH, moguće je da ispostave još neke zahtjeve", smatra Mavrak.

Stranke okupljene oko HDZ-a u Zastupničkom domu imaju 15 ruku, Narod i pravda, SDP, Naša stranka ukupno 28 zastupnika. U oporbi SDA sa DF-om ima 38, dok stranke za BiH i NES imaju devet zastupnika. Zastupnici HDZ-a 1990, te hrvatskog nacionalnog pomaka, koji čine klub sa četiri zastupnika, nemaju potpisan sporazum ni sa jednim blokom.

"Mi kao klub i stranka nemamo obavezu da podržavamo ni jedne ni druge ni treće, a sigurno nećemo kao klub činiti ništa što je na štetu hrvatskog nacionalnog interesa što je već poznato", navodi zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Stipe Tokić (HDZ BiH).

Na političkim strankama je da do isteka roka za formiranje Federalne vlade uspiju pronaći kompromis i uspostaviti vlast. Ukoliko do toga ne dođe, konačnu odluku mogao bi donijeti visoki predstavnik.