Politički ringišpil u USK: 101 noć bez vlade i sličnost sa Šeherzadom…

s

101 noć bez vlade! Pomalo nas čak i podsjeća na Šeherzadu koja svojim pričama drži pažnju cara, pa tako prekidajući kada je najinteresantnije i započinjući nove drži cara u neizvjesnosti i produžuje sebi život, veoma mudro.

Politička scena na USK splet je događaja koje ne razumiju čak ni sami akteri, pa se ne zna ko veze, a ko driši ili se ipak zna? Međutim, ono što znamo, jeste ko “spaja” i to kraj s krajem dok isti ti akteri primaju vema korektne plate za svoj (ne)rad.

Ko koga čeka, ko koga želi ili ne želi? Gdje se kupuju žetoni, ali za izlaz iz ovog političkog ringišpila, pa kao u svakom niko nikog ne sustiže, a veoma je teško do mede dobaciti. Od silne želje da se vrti neko se i sam u žeton pretvorio. Možda se čeka da nekom muka dođe, pa sam izadje ili da se pak otkine lanac i frci negdje daleko i nikad više ne poželi.

Krajina je uvijek bila bedem Bosne, pa tako je i danas. Kola su se uvijek lomila ovdje, da li od velikog tereta ili silnih binjedžija koji ne znaju upraviti, ne znam. Znam da imamo jedno nejedinstvo naših političara kada su interesi Krajine i USK u pitanju. Interesi USK nemaju alternativu i ne smiju biti politički obojeni, ne smijemo biti marionete i glasačka mašina koja zadovoljava tuđe apetite i to veoma proždrljive.

Ljepota naše nam domovine ogleda se u njenoj šarolikosti svih naroda. U njoj su se ljubile i ljube crkve, džamije i sinagoge stoljećima unazad, pa usljed naše nesposobnosti o suživotu uče nas oni koji o tom pojma nemaju, a mi dopustili. Ponekad pomislim da bi nam dobrodošao “hepek” iz Nadrealista, pa Zenit da uleti u vlade skupštine i sve resetuje, a oni se poslije buđenja svi ljube i praštaju, ali šta je tu je pa ću se sjetiti kultne američke serije “ You Asked For It”( Tražili ste gledajte).

Tekst: Denis Huskić.