Poljoprivreda i žetva uroda: Prinosi obećavajući, vlada USK aktivirala robne rezerve i riješila otkup viškova

.
Ovogodišnja žetva u USK prema informacijama iz Ministarstva poljoprivrede obavljena je na više od 8500 hektara. Prinosi u tekućoj poljoprivrednoj proizvodnji uvećani su i do 50%, a najviše je zasijano pšenice. S obzirom na to da se očekuje tržni višak poljoprivrednih proizvoda aktivirat će se robne rezerve...

 

USK, 12. septembra - Od ukupnih 105.000 hektara oraničnih površina u USK u ovoj godini žetva je obavljena na nešto više od 8500 hektara, ili procentualno izraženo na 8,2% ukupnih površina. 

 

Gledano u odnosu na proteklih deset godina to je smanjenje za 1800 do 1900 hektara. Po broju zasijanih površina Cazin daleko prednjači. Slijede Velika Kladuša, Bosanska Krupa, Sanski Most, Bužim, Bihać i na kraju Ključ i Bosanski Petrovac.

 

Očekivanja su da će biti tržnih viškova, a kako poljoprivrednici ne bi strahovali za otkup, Vlada USK je zadužila Poljoprivredni zavod USK da aktivira robne rezerve. Uz to, Poljoprivredni zavod se obavezuje da iznađe dodatna sredstva za jesenju sjetvu kao i program otkupa eventualnih viškova u 2021. godini.