Poljoprivreda : Investiranje u savremenu mehanizaciju je važan korak u proizvodnji hrane

2

Porodica Duranović iz Bužima među najuspješnijim je proizvođačima mlijeka u USK sa godišnjom proizvodnjom većom od pola miliona litara. Kako bi olakšali posao i smanjili troškove, odlučili su se na kupovinu savremene mehanizacije. Nove mašine kupljene su vlastitim  sredstvima. Kako nam je kazao Ali Emir Duranović, njihova farma je u protekle dvije decenije promijenila svoj izgled ali što je još važnije sve se to vidi i osjeća u boljem radu i poslovanju.

Pored Duranovića zabilježili smo i druge pozitivne primjer. Dva nova savremena traktora, vrijedna je investicija porodice Dedić iz Bihaća, inače poznatoj po plasteničarskom uzgoju povrća, ali proizvodnji strnih žita. Svjestan da nema uspješne i efikasne proizvodnje bez savremenih mašina, naš sagovornik Šefik Dedić ističe da će nova ulaganja u značajnoj mjeri olakšati posao i donijeti veće prinose.

Ovakve i slične kapitalne investicije podržava Vlada FBiH i Dedić očekuje povrat dijela uloženog novca. Federalna Vlada u okviru Programa podrške ruralnom razvoju subvencionira kupovinu nove mehanizacije i priključnih uređaja, te radnih  i drugih mašina u preradi. Prošle godine za ove namjene Vlada je izdvojila blizu 13 miliona maraka. Husnija Kudić, savjetnik federalnog ministra poljoprivrede potvrđuje da su samo u 2021. godini obradili 1112 zahtjeva poljoprivrednika za što je osigurano 12,9 miliona maraka.

Uz to, Federalna vlada je u prošloj godini sufinansirala kupovinu 692 visokosteone junice od čega su proizvođači u USK nabavili ukupno 226, čime je značajno  povećana proizvodnja mlijeka. Izgradnja objekata u poljoprivredi potpomognuta je sa 2 miliona, a u istom iznosu su finansirane i određene kreditne linije naših poljoprivrednika. Sa strukturnim mjerama koje se odnose na sufinansiranje kupovine mehanizacije i mašina, Vlada ide i u ovoj godini sa 18 miliona maraka.