Poljoprivrednici iz RS-a: Kakva je to država u kojoj seljaci grade autoputeve

.
Poljoprivredni proizvođači već godinama traže uvođenje plavog dizela kao vida podrške i pomoći poljoprivredi, ali njihovi zahtjevi još nisu ispunjeni.

Tim povodom oglasili su se iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske, odakle su Predstavničkom domu Parlamenta BiH uputili reakciju na nestavljanje na dnevni red Inicijative za uvođenje plavog dizela te traže održavanje posebne sjednice na ovu temu na kojoj bi se trebali opredijeliti "da li su za poljoprivredu ili ne".

"Da li ste za Bosnu i Hercegovinu u kojoj će samo ostati Sarajevo, Mostar, Banja Luka, Doboj, Tuzla i Bijeljina, a svi ostali treba da se isele? U BiH imate 1.000 praznih sela i 700 sela s manje od 5 stanovnika. Znate li da selo može bez grada, a grad ne može bez sela? Da li znate da je litar nafte kao 4 litra mlijeka? Da li znate da je kilogram đubriva kao 4 litra mlijeka? Da li znate da se pod ovim uslovima ne može proizvoditi hrana u BiH? Ako neko misli da može, onda bismo mi voljeli da takvi dođu i održe nam predavanja o tome kako možemo biti rentabilni", stoji u dopisu koji potpisuje Vladimir Usorac, predsjednik udruženja.

Podsjećaju poljoprivrednici kako plavi dizel postoji u svim zemljama Evrope osim u Bosni i Hercegovini.

"To govori da njihovi proizvođači u startu lakše proizvode i lakše im je opstati. Plavi dizel u BiH imaju kamenolomi, rudnici, željeznica, avionski saobraćaj, samo poljoprivrednici nemaju, pa se pitamo da li mi oremo autoputeve ili njive? Pitamo se i kakva je to država u kojoj seljaci grade autoputeve i puteve, a njihove mašine i njihovi traktori nikada neće vidjeti ni puta ni autoputa. Ako želite da spasite ovo što je ostalo na selu, morate pod hitno djelovati, jer niko ko se bavio poljoprivredom i napustio je nije se više vratio ovoj proizvodnji, što znači da je ostalo samo ovo malo proizvođača koji proizvode 20-30 posto hrane. Kada i oni prestanu proizvoditi, tada ćemo u potpunosti biti zavisni od uvoza iz inostranstva", upozoravaju iz Udruženja.

Još jednom su pozvali na održavanje posebne tematske sjednice na kojoj bi bili prisutni i sami poljoprivrednici kako bi zastupnicima objasnili u kakvom je tačno stanju poljoprivredna proizvodnja u Bosni i Hercegvoini.