Poljoprivrednik iz Krajine ne da pusta da ostane ‘krajiška zemlja’

ll

Adem Brkić dugogodišnji je uspješni poljoprivrednik u selu Gradina u Vrnograču.

Od nekadašnjih 40-ak uzgajivača, uz Adema ostalo je  još samo nekoliko farmera. Nastojanja da svoju farmu modernizuje nažalost usporena su kako ističe neefikasnom općinskom administracijom.

Hektari plodne zemlje uz klimatske i geografske uvjete u selu Gradina idealni su za uzgajivače mlijeka i mesa.

Nekad je ovaj kraj živio uglavnom od poljoprivrede dok su danas još rijetki oni koji se njome bave.

Porodica Adema Brkića u ovom poslu je decenijama a sve je počelo  u vrlo skromnim uvjetima, kako naglasašava sam Adem.

Kako je kazao tokom posjete naše novinarske ekipe, počeo je ne sa nule već ispod nule a tokom vremena radom i odricanjem došao do 70 grla od čega 40 muznih.

Trenutno je dnevna proizvodnja na nekoliko stotina litara mlijeka a cilj je da ta brojka bude 1000 litara dnevno.

Da bi  to postigao Brkić je krenuo u izgradnju novog štalskog objekta gdje je na jednom mjestu trebalo biti oko stotinjak muznih grla. Ona već godinama borave na više lokacija što otežava ovu proizvodnju. Projekt izgradnje prije nekoliko godina dobio je i podršku EU fondova od 200.000 koja nažalost nikad nisu realizirana.

Ipak, Adem, uz kredit, odricanje, pomoć prijatelja započeo je gradnju objekta koji je uz bolje uvjete za držanje muznih grla trebao dodatno biti moderniziran s novom polu-robotskom tehnologijom.

Ovaj farmer trenutno zapošljava jednog radnika a proizvodnja koja zahtijeva puni angažman podržana je samo od strane mljekare redovnim otkupom i isplatom. S druge strane u Općini Velika Kladuša ističu kako za proizvođače mlijeka ali i svih ostalih grana poljoprivrede svake godine osiguraju značajna sredstva za poljoprivrednike.

Da je Velika Kladuša itekako pogodna za uzgoj različitih kultura pokazao je  nedavno održani sajam poljoprivrede na kojem su proizvođači prezentirali šta to sve  proizvode. Uz riješene administrativne prepreke sigurno je da bi, mnogi od njih još više širili svoju proizvodnju što bi koristilo i njima ali i potrošačima.