Poljska postaje prva članica NATO saveza koja kupuje turske ratne dronove Bayraktar

dron

Ministarstvo odbrane Poljske saopćilo je kako će ova država u narednim danima kupiti 24 borbena drona turske proizvodnje Bayraktar TB2 čime će postati prva država NATO saveza koja je kupila turski vojni proizvod.

Ovu informaciju medijima u Poljskoj je potvrdio ministar odbrane Mariusz Blaszcak koji je izjavio kako će uz dronove doći i dodatna oprema poput protutenkovskih raketa, a Poljska će uz dronove platiti i opremu te obuku za upotrebu ovih dronova.

Prvi vojni dronovi Bayraktar TB2 trebali bi stići u Poljsku tokom 2022. godine.

"Dronovi imaju kapacitet i pokazali su se dobro na ratištima u Istočnoj Evropi", rekao je Blaszcak.

Ugovor između Poljske i Turske o nabavci vojnih dronova trebao bi biti potpisan u ponedjeljak kada će poljski predsjednik Andrzej Duda posjetiti Ankaru.

Nabavka turskih dronova predstavlja ogroman zaokret u odbrambenoj politici Poljske koja se do sada većinom oslanjala na pomoć Sjedinjenih Američkih Država. Tokom 2020. godine, Poljska je od SAD-a kupila vojnu opremu u vrijednosti od 4,7 milijardi američkih dolara.

Turski borbeni dron Bayraktar TB2 do sada se pokazao efikasnim u borbi širom Istočne Evrope te Kavkaza gdje ga je vojska Azerbejdžana upotrebljavala tokom borbi protiv Armenije u Nagorno-Karabahu.

Za sada, turski vojni dronovi se upotrebljavaju u četiri države i to u Turskoj, Kataru, Ukrajini te Azerbejdžanu. Osim na ratištu u Nagorno-Karabahu, Bayraktar TB2 se pokazao efikasnim i na području Bliskog istoka gdje su ga snage turske vojske koristile u nekoliko vojnih operacija na području Sirije.