Poljska traži stalno prisustvo američke vojske na svom tlu

Ministar odbrane Poljske Marijuš Blaščak izjavio je danas da je razgovarao sa zvaničnicima SAD-a o trajnom raspoređivanju američkih vojnika u Poljskoj. 

Poljska je, kako navodi agencija AP, zabrinuta za svoju, ali i sigurnost u regionu poslije ruskog pripajanja Krima i podrške koju Rusija pruža separatistima u istočnoj Ukrajini, ali i zbog drugih postupaka koje Poljska vidi kao neprijateljske.

Blaščak je rekao da je nedavno u Washingtonu razgovarao o stalnom prisustvu američkih snaga u Poljskoj, gdje su trenutno u privremenoj misiji, dodavši da je američki Senat kontaktirao Pentagon tim povodom.

Kako navodi portal Onet.pl, Poljska nudi i do dvije milijarde dolara za izgradnju infrastrukture za trajno raspoređivanje.

Ruska zabrinutost

Kremlj je u ponedjeljak izrazio zabrinutost zbog medijskih izvještaja da je Poljska zatražila stalnu vojnu prisutnost SAD-a na svom tlu ustvrdivši da je ekspanzija NATO-a prema ruskim granicama potkopala stabilnost u Evropi.

Na pitanje o tom potezu Poljske glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je suvereno pravo svake zemlje da donosi takve odluke ali da će to naštetiti općoj atmosferi na kontinentu.

"Kada vidimo postupnu ekspanziju NATO-ovih vojnih struktura prema našim granicama to, naravno, ni na koji način ne stvara sigurnost i stabilnost na našem kontinentu", rekao je Peskov novinarima u ponedjeljak.

"Naprotiv, te ekspanzionističke akcije, naravno, vode protuakcijama ruske strane kako bi se vratila ravnoteža koja se na ovaj način svaki puta ruši", rekao je Peskov.