PoMAK: “Danas niko ne zna ko vodi ZZO USK, a problemi se gomilaju!”

Bhh

Činjenice na koje je smjenjeni direktor Sedić prije godinu i pol ukazivao konačno su potvrdili i akteri koji su tada govorili da Sedićeve iznešene tvrdnje u vezi zloupotreba u zdravstvu nisu tačne.


Još tada je Odjeljenje kontrole ZZO USK utvrdilo da zdravstvene ustanove na kantonu naplaćuju usluge koje uopšte ne pružaju osiguranim licima. 

Danas kada oni koji su ga smjenili potvrđuju tačnost njegovih navoda, ponovit ćemo samo neke od zloupotreba na koje je smjenjeni direktor ukazivao, a za koje se, evo, godinu i pol kasnije potvrdilo da su bile u potpunosti tačne i da u konačnici opterećuju budžet ZZO USK, zbog čega bi se zdravstvene ustanove mogle suočiti sa financijskim posljedicama, a građani naći u problemu zbog smanjenja nivoa ionako oskudnih zdravstvenih usluga.


– zloupotreba u vezi sa sanitetskim prijevozom 1.200.000,00 KM na godišnjem nivou
– plaćanje nepostojećih odjela u KB Dr. Irfan Ljubijankić cca. 1.000.000,00 KM
– plaćanje tima sportske medicine DZ Bihać, usluga koja se ne pruža
– izdavanje lijekova sa esencijalne liste suprotno propisanim procedurama cca. 1.000.000,00 KM na godišnjem nivou
– zloupotreba banjskog liječenja itd.


Danas niko ni ne zna ko je direktor ZZO USK, o rješenjima se uopće ne priča, dok svakodnevno čujemo za nove probleme. Jasno je da je zdravstvu potrebno liječenje , ali sa politikom kojoj je svrha čuvanje pozicija to nije moguće!