PoMAK: Ostaćemo istrajni sa zahtjevima za realizaciju naših temeljnih principa i ciljeva

Večeas je u Bihaću održana redovna godišnja konferencija Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK).

Pokret za modernu i aktivnu krajinu je politički pokret koji je osnovan u mjesecu februaru 2018. godine u Bihaću kao platforma koja zagovara regionalno političko organizovanje na prostoru Unsko-sanskog kantona i temelji se na principima koji nastoje Krajini obezbijediti razvoj i ravnopravnost sa drugim regijama unutar BiH.

Okupljenim članovima PoMAK-a obratili su se poslanici u Skupštini Unsko-sanskog kantona ispred PoMAK-a Ilda Alibegović i Zikrija Duraković, Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, te Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina i predsjednik Stranke demokratske aktivnosti (ASDA) sa kojom PoMAK na nivou Unsko-sanskog kantona čini koaliciju pod nazivom „ASDA & PoMAK – zajdeno“.

Godina dana od začetka ideje PoMAK-a bila je prilika da lideri ovog pokreta aktivistima u Bihaću prezentiraju političke rezultate, naprave presjek trenutnog stanja ali i predstave ciljeve čiju realizaciju će ovaj politički pokret zahtijevati od Vlade Unsko-sanskog kantona u tekućem mandatu, ali i od viših nivoa vlasti.

- Mi nastavljamo djelovati kao politički subjekt sa specifičnom političkom platformom koji nakon Općih izbora participira i u Skupštnskoj većini Unsko-sanskog kantona sa dva skupštinska poslanika, odnosno sa osam poslanika zajedno sa koalicijskim partnerom u koaliciji „ASDA & PoMAK - zajedno“, opredijeljeni smo za stabilnost Vlade i nismo za česta i neozbiljna politička preslagivanja ali večeras smo iznijeli šta je to što mi zahtijevamo kada je u pitanju rješavanje krucijalnih problema i pretpostavki za razvoj Unsko-sanskog kantona, rekao je jedan od lidera PoMAK-a Šuhret Fazlić tom prilikom.

Istaknuto je i da PoMAK kao politički subjekt na nivou Grada Bihaća sa svojim gradonačelnikom i vijećnicima tokom ove kalendarske godine želi pružiti značajniju podršku mladim ljudima i njihovim projektima, kao i da će  zajedno sa svojim partnerima u vlasti realizirati brojne značajne infrastrukturne projekte. Najavljena je i svojevrsna postizborna kampanja, redovni paneli i okupljanja članova u cilju otvaranje rasprave o raznim mogućnsotima i problemima čije rješavanje slijedi.