Levy: Pomislim kako su živi Bošnjaci odbranili mrtve Jevreje

Jedan od najutjecajnijih intelektualaca sadašnjice, francuski filozof, pisac i novinar Bernard-Henri Levy u posjeti je Sarajevu. Levy je bio jedan od prvih svjetskih intelektualaca koji je došao tokom rata u Bosnu i Hercegovinu, 1992. godine, tražeći od Evrope da se zaustavi krvoproliće nad nevinim ljudima.

Svaki put kada posjeti grad u kojem je tih ratnih godina boravio sa Bosancima i Hercegovcima, Levy kaže, prisjeća se opasnosti i mladih, hrabrih ljudi koji umiru. Osjećaji su mu pomiješani.

"Šta osjećam svaki put kada se vratim u Sarajevo? Zadovoljstvo i tuga u isto vrijeme. Zadovoljstvo, jer je to grad koji jako volim. Sarajevo nije samo grad, to je specijalan grad za mene. A tugu osjećam, jer ne mogu da se pomirim osjećajem žaljenja zbog tolikog broja stradalih radi - ničega. Bilo je tako lako da se zaustavi to stradanje nevinih ljudi, taj masakr", priča Levy.

On je zajedno sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem obišao mezarje i muzej ''Alija Izetbegović'' na Kovačima. Poznati intelektualac je bio blizak prijatelj prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. Za Levyja posjeta njegovom mezarju i muzeju, kako kaže, budi sjećanja o velikom čovjeku, koji cijelom dušom i tijelom nije volio ideju rata. U toku svoje posjete, Levy je, također, posjetio i poznato sarajevsko Jevrejsko groblje, koje za njega ima poseban značaj.

"Pod broj jedan, Jevrejsko groblje je bilo jedna od linija fronta u toku užasnog rata u Bosni i Hercegovini. Bilo je jedno od mjesta koje je bilo odbranjeno svakim korakom od Bosanaca i napadnuto svakim korakom od Srba. Pod broj dva - kada, na kraju dana, nakon 25 godina kasnije, ne mogu da ne pomislim kako su živi Bošnjaci, Bošnjaci muslimani odbranili mrtve Jevreje", navodi poznati filozof.

Za trenutno stanje u državi, kada je riječ o političkoj situaciji, Levy krivi Dejtonski sporazum te je osudio revidiranje historije i negiranje prave bh. istine, kako prenosi N1.

"Kako da kažem, a da budem blag i ljubazan, jer sam gost ove države. Jako je čudno vidjeti Dodika u kancelariji, fotelji nekadašnjeg predsjednika Alije Izetbegovića. Jako čudno i okrutno. Ta okrutnost nije okrutnost situacije nego je okrutnost Dejtonskog sporazuma. Posljednji proizvod Daytona je da vidimo Dodika u kancelariji punoj nada i borbe Alije Izetbegovića. Zbog toga sam pun tuge, žalosti i ljutnje", ističe Levy.

Počasni građanin Sarajeva Bernard-Henri Levy večeras će premijerno izvesti predstavu pod nazivom ''Looking for Europe" (U potrazi za Evropom) u Narodno pozorištu, sa početkom u 21:15 sati. Predstava se izvodi u sklopu velike evropske turneje u 20 evropskih gradova koje ovaj intelektualac posjećuje u sklopu izbora Evropskog parlamenta od 23. maja do 26. maja 2019. godine.