Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražilo je 65 pacijenata u Velikoj Kladuši

.
Službenici Policijske stanice nemaju evidentiranih dešavanja

 

Svake godine širom svijeta druge subote u septembru obilježava se Svjetski dan prve pomoći. Svako od nas bi morao naučiti kako u kritičnim situacijama spasiti ljudski život, a građani su prva karika u lancu spašavanja života.  Međunarodna federacijadruštava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca 2000. godine uvela je obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći.

Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražilo je 65 pacijenata, od kojih su tri upućena na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu Bihać. Dežurni su bili doktori Ahmed Riyad Dash, Abdulah Fazlić i Valbona Mahmutović.

Vatrogasna jedinica jednom je izlazila na teren, a radilo se o požaru na njivi u blizini Područne škole u Polju. Intervencija je, prema riječima dežurnog Okanovića, trajala od 16.22h do 16.55h.

Službenici Policijske stanice nemaju evidentiranih dešavanja u oblastima kriminaliteta, javnog reda i mira, a nema zabilježenih ni saobraćajnih nezgoda.

Isporuka električne energije je uredna. Za danas nema najavljenih prekida u elektronapajanju.

Stanje na putevima:

Danas će se u vremenu od 08 do 18 sati izvoditi radovi na dionici magistralnog puta Ormanica-Cerik (u dužini od cca 1 km prije Cerika), zbog čega se saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog sanacionih radova na raskrsnici kod mjesta Rudanka, usporeno se saobraća magistralnim putem Doboj-Rudanka-Johovac i regionalnim putem Razboj-Rudanka.

U toku su radovi na magistralnom putu M-5 u Sarajevu (tranzit, od kružnog toka u Hrasnom do skretanja za Vraca), zbog čega se svakim danom (osim nedjelje) u vremenu od 07 do 16;30 sati saobraća usporeno, jednom trakom.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Bugojno-Kupres, Vitez-Nević Polje, Livno-Kamensko, Semizovac-Olovo, Ripač-Dubovsko, na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova), Hadžiće i Kladanj (iz smjera Olova).

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Zbog organizovanja polumaratona, danas će u vremenu od 17 do 20 sati za saobraćaj biti zatvoren putni pravac Prozor-Mokronoge (na dijelu od raskrsnice za Orašac-Varvara-Jaklići-Ripci-raskrsnica za Šćit).

Još danas i sutra traje sportska manifestacija u kanjonu Tijesno na putnom pravcu Karanovac-Crna Rijeka, zbog čega u vremenu od 11 do 11:45 sati dolazi do obustave saobraćaja.

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32°C.

Biometeorološka prognoza je povoljna. Stabilno i sunčano vrijeme ugodno će djelovati na većinu populacije. Tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše izražene u prvom dijelu dana, tokom poslijepodneva preporučljivo je biti oprezniji i djelimično reducirati aktivnosti. Neophodno je provoditi mjere zaštite od sunca.