Pompeo pisao Predsjedništvu: Sada je pravo vrijeme za NATO, bez obzira na Srbiju

Američki državni sekretar Mike Pompeo uputio je pismo članovima Predsjedništva BiH, objavila je večeras FTV. U pismu ih poziva da prihvate Godišnji nacionalni program za BiH, što je NATO savez omogućio nedavnom odlukom.

-Taj potez neće predodrediti buduće članstvo u NATO-u, ali će imati pozitivan uticaj na transformaciju i modernizaciju Oružanih snaga. Ovim korakom će se, također, poboljšati sigurnost u BiH, te ojačati proces reformi koji je već dio nastojanja da BiH dobije kandidatski status u pregovorima sa Evropskom unijom. Zbog toga vas pozivam da nastavite aktivnosti koje su poduzimale prethodne bh. vlasti i iskoristite prednosti procesa usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana”, navodi Pompeo.

Želja BiH da se pridruži Alijansi jasno je naglašena u aktuelnoj Strategiji vaše politike i vaša zemlja od strateškog je značaja za regionalnu saradnju. Put u NATO neće imati uticaja na odnose BiH i Srbije, stoji u pismu. Dodaje se da BiH mora iskorisiti priliku koja joj se ukazala od NATO saveza.

- Put BiH je jasno opredjseljen u aktuelnoj Strategiji i ne bi ga smjele zaustaviti nesuglasice u Predsjedništvu. Razumijem da postoji zabrinutost unutar Predsjedništva BiH da bi veći stepen saradnje sa NATO savezom mogao imati uticaja na vaše odnose sa susjednim zemljama. Želim kazati da Srbija, iako nije članica NATO saveza, niti je izrazila želju da to postane, ima značajnu saradnju sa NATO savezom, uključujući zajedničke vježbe sa ciljem povećanja stepena interoperabilnosti između vojski Srbije i zemalja Članica NATO saveza, napisao je Pompeo.

Pompeo dodaje kako je BiH od strateškog značaja za regionalnu stabilnost i da nema razloga da BiH ne uspostavi bliske veze sa Alijansom.

- Uravo zato, Sjedinjene Američke Države žele i cijene veći stepen saradnje sa BiH te ističe da je sada pravo vrijeme da se NATO savezu dostavi Godišnji nacionalni plan, naveo je Pompeo.

Popmeo je kazao da BiH treba biti ponosna na priznanja koja dobijaju vojnici Oružanih snaga BiH koji zajedno sa NATO jedinicama učestvuju u misiji Odlučna podrška u Afganistanu.