Poništen konkurs za glavnog državnog tužioca, Gordana Tadić skoro dvije godine v.d.

Još uvijek nema nikakvih naznaka kada bi mogao biti imenovan novi glavni državni tužioc s obzirom na to da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) ranije poništilo raspisani konkurs.

Inače, skoro dvije godine Tužilaštvom BiH upravlja Gordana Tadić u svojstvu vršiteljice dužnosti glavnog tužioca. 

Iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH rečeno nam je da je VSTV donio odluku da se konkursi za rukovodioce u pravosuđu, glavne tužioce, zamjenike glavnih tužilaca i predsjednike sudova u BiH, koji su ranije bili raspisani, uključujući i konkurs za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH, ponište i ponovo raspišu nakon stupanja na snagu izmjena i dopuna Poslovnika o radu VSTV-a BiH, koji takvu odredbu predviđa u prijelaznim i završnim odredbama, odnosno 30 dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH.

Izmjene Poslovnika VSTV BiH je usvojio na sjednici održanoj 11. maja 2018. godine, a u skladu sa Akcionim planom VSTV-a BiH za implementaciju preporuka Evropske komisije, koje se, između ostalog, odnose na oblast odabira i imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija. 

"Imajući u vidu da izmijenjeni Poslovnik o radu VSTV-a BiH još nije stupio na snagu, konkurs za izbor glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine nije raspisan, samim tim nismo u mogućnosti predvidjeti kada će cijela procedura izbora biti okončana", kazali su nam iz VSTV-a.

Vršiteljica dužnosti glavnog tužioca Gordana Tadić, koja već dvije godine rukovodi Tužilaštvom BiH, ranije je potvrdila kako će se kandidovati za glavnu tužiteljicu BiH. 

Prema Zakonu o Tužilaštvu BiH glavnom tužiocu i zamjenicima glavnog tužioca mandat traje šest godina uz mogućnost ponovnog imenovanja. Mandat glavnog tužioca može prestati uslijed podnesene ostavke, navršene starosne dobi propisane za obavezan odlazak u penziju ili smjenjivanja s dužnosti iz opravdanih razloga.