fbpx Poništen konkurs za glavnog državnog tužioca, Gordana Tadić skoro dvije godine v.d.

Poništen konkurs za glavnog državnog tužioca, Gordana Tadić skoro dvije godine v.d.

Home

Poništen konkurs za glavnog državnog tužioca, Gordana Tadić skoro dvije godine v.d.

Tuzilastvo BiH
Još uvijek nema nikakvih naznaka kada bi mogao biti imenovan novi glavni državni tužioc s obzirom na to da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) ranije poništilo raspisani konkurs.

Inače, skoro dvije godine Tužilaštvom BiH upravlja Gordana Tadić u svojstvu vršiteljice dužnosti glavnog tužioca. 

Iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH rečeno nam je da je VSTV donio odluku da se konkursi za rukovodioce u pravosuđu, glavne tužioce, zamjenike glavnih tužilaca i predsjednike sudova u BiH, koji su ranije bili raspisani, uključujući i konkurs za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH, ponište i ponovo raspišu nakon stupanja na snagu izmjena i dopuna Poslovnika o radu VSTV-a BiH, koji takvu odredbu predviđa u prijelaznim i završnim odredbama, odnosno 30 dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH.

Izmjene Poslovnika VSTV BiH je usvojio na sjednici održanoj 11. maja 2018. godine, a u skladu sa Akcionim planom VSTV-a BiH za implementaciju preporuka Evropske komisije, koje se, između ostalog, odnose na oblast odabira i imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija. 

"Imajući u vidu da izmijenjeni Poslovnik o radu VSTV-a BiH još nije stupio na snagu, konkurs za izbor glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine nije raspisan, samim tim nismo u mogućnosti predvidjeti kada će cijela procedura izbora biti okončana", kazali su nam iz VSTV-a.

Vršiteljica dužnosti glavnog tužioca Gordana Tadić, koja već dvije godine rukovodi Tužilaštvom BiH, ranije je potvrdila kako će se kandidovati za glavnu tužiteljicu BiH. 

Prema Zakonu o Tužilaštvu BiH glavnom tužiocu i zamjenicima glavnog tužioca mandat traje šest godina uz mogućnost ponovnog imenovanja. Mandat glavnog tužioca može prestati uslijed podnesene ostavke, navršene starosne dobi propisane za obavezan odlazak u penziju ili smjenjivanja s dužnosti iz opravdanih razloga.

Objavio: Ned, 01/07/2018 - 10:22
Back to top