Ponos Krajine! Faris Alagić iz Bosanske Krupe osvojio bronzanu medalju iz inženjerstva i energije na BOSEPO takmičenju

.

Faris Alagić iz Bosanske Krupe je na 15.BOSEPO takmičenju u Sarajevu osvojio treće mjesto i bronzanu medalju u kategoriji inženjerstvo i energija, kojom je u svojoj školi, Richmond Park College-u iz Bihaća, među još 28 učenika, zaslužio ovu prestižnu nominaciju i kandidirao se za dalje takmičenje. BOSEPO je naučno takmičenje koje su osnovale škole Richmond Park. Ima za cilj promovisanje značaja i vriednosti nauke i tehnologije za studente. BOSEPO je platforma na kojoj studenti predstavljaju i takmiče se sa svojim naučnim projektima – radovima, panoima i drugim modelima.

Razgovarali smo s Farisom i potrudili se pitati prava pitanja vezana za inženjerstvo, oblasti iz koje je osvojio bronzu i plasirao se za nastavak takmičenja u Sarajevu, ali i mogućnost odlaska u New York na olimpijadu.

"Možeš li dati pregled projekta koji vam je donio BOSEPO nagradu inženjera?Šta te je inspirisalo da odaberete baš ovaj projekat?"

F: Naš projekt je bio inovativna ideja i odnosio se na pretvaranje toplote tj. termalne energije u elektricnu energiju i tom energijom punio bateriju od auta, takodjer hladio i grijao auto.

Inspirisala nas je kompanija Tesla koja je tek u početnoj fazi primjene ovog projekta na svoja vozila stim da je naša ideja usmjerena na model Eco Friendly i Green Technology.

"Da li je bilo nekih značajnih izazova sa kojima ste se suočili tokom projekta i kako ste ih prevazišli? Kako osvajanje BOSEPO Inženjerske nagrade utiče na tvoj dalji rad i učenje? Šta tebi lično znači ovo priznanje?"

F: Tokom samog projekta nije dolazilo do nekih značajnih izazova osim manjih uobičajnih koje smo uspjeli prevazići. Nagrada direktno ne utiče na moj dalji rad ali ovo priznanje mi je donijelo mnogo iskustva i novih ideja.

"Da li si na projektu radili pojedinačno ili kao dio tima?"

F: U prvoj fazi sam radio sam, a kasnije se uključio i moj mentor Ismar Mahmutović i kolega Ali Bihorac.

"Šta je podstaklo tvoje interesovanje za inženjering i kako je ta strast evoluirala tokom vremena?"

F: Prvo nam se svidjela ideja, a sam projekat spada u Inžinjering. Prije toga mentor je dao ideju za projekat, a kompanija Tesla nam je pruzila skice.

"Kako zamišljaš svoju budućnost u inženjerstvu? Neka posebna područja ili industrije za koje ste posebno zainteresirani"

F: Moje primarno interesovanje je IT i programiranje, a inženjerstvo me zanimalo od malih nogu. Zanima me auto industrija.

"Postoje li novi projekti ili izazovi koje želiš istražiti?"

F: Ima ih puno. Ovo takmicenje je podstaklo da već sad imam ideju za naredni BOSEPO.

"Šta dalje poslije ovog takmičenja?"

F: Poslije ovog takmičenja idu pripreme za 16. godinu BOSEPA i nekim osvajačima Grand Golda slijedi olimpijadu u New York-u.

Čestitke Farisu!