Ponovo je sve poskupjelo, a najavljen novi rast cijena: Građani preživljavaju na hljebu i vodi

.
Potrošačka korpa prelazi 2.000 KM, a kako je krenulo, uskoro će biti iznad 3.000 maraka, kaže Bago

Cijene hrane i drugih osnovnih namirnica značajno su porasle u posljednjih pola godine, a što značajno ugrožava preživljavanje građana BiH koji su i bez poskupljenja snažno pogođeni pandemijom koronavirusa.

Statistički podaci

Statistički podaci jasno pokazuju kako je u BiH zabilježen kontinuiran rast cijena prehrambenih artikala između 12 i 15 posto. Podaci dokazuju da su poskupljenja nastavljena, tako su cijene u avgustu u odnosu na isti mjesec prethodne godine više za 2,3 posto, dok je budžet građana ostao isti ili je manji. U proteklom periodu najviše je porasla cijena jestivih ulja, i to za 36,6 posto u odnosu na prošlu godinu. Osim ulja, značajno je poskupjelo i pileće meso, i to za 24,7 posto.

Također, došlo je i do poskupljenja higijenskih potrepština te svega onoga što je ljudima potrebno za svakodnevni život, a pogotovo za vrijeme pandemije.

Nažalost, građani i u predstojećem razdoblju mogu očekivati dodatni porast cijena životnih namirnica, a već je najavljen rast cijene brašna. Ako do toga dođe, automatski će poskupjeti svi pekarski proizvodi i svi proizvodi koji se baziraju na brašnu.

Predsjednik Udruženja potrošača „Fortuna“ Marin Bago za „Avaz“ je kazao da su se najave novih poskupljenja počele ostvarivati.

 Od danas (jučer, op. a.) hljeb je u Mostaru skuplji za 30 posto. Ovo su veliki skokovi, a tzv. puzajuća poskupljenja mi trpimo već deset godina. Prije 10 ili 15 godina bilo je lakše podnijeti neka poskupljenja pa i za 30 posto, jer su cijene bile dosta niže. Trenutno stanje ne mogu izdržati ni imućniji građani jer potrošačka korpa prelazi 2.000 KM, a kako je krenulo, uskoro će biti iznad 3.000 maraka - istakao je Bago.

 

Ekonomska politika

Dodao je da se s ovim rastom cijena vidi da je u BiH i zvanično propala ekonomska politika.

- Ali nije velika šteta jer ona nije ni postojala, nikad se mi nismo bavili privrednicima, poljoprivredom i trgovinom. Pa mi uvozimo 80 posto hrane koju konzumiramo. Sve što nam se dešava je uzrokovano nebrigom vlasti - naglasio je Bago.

Prema njegovim riječima, građani preživljavaju na raznorazne načine.

- Ranije se štedjelo i zaduživalo, sad se više ne možemo ni zaduživati. Preživljavanje mnogih se sad svodi na hljeb i vodu. Ovo ne vodi ničemu, osim većim odricanjima. Ovako mi više ne možemo funkcionirati - kategoričan je Bago.

Benzin i dizel-gorivo

Federalno ministarstvo trgovine od 1. oktobra zaprimilo je minimalno 450 obavijesti o promjeni cijena i marži na benzin i dizel. Prosječna maloprodajna cijena za premium bezolovni benzin 95 iznosi oko 2,29 KM po litru, a za dizel 2,22 KM po litru. Trenutni raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata u FBiH kreće se za bezolovni benzin od 2,11 do 2,36 KM po litru, a za dizel od 2,06 do 2,36 KM po litru.

Foto: Avaz