Ponovo političke smjene u USK- ali i nove krivične prijave i tereti?

asd
Nije nikakva novost da se Vlade i ministri u USK primarno bave kadroviranjem i dovođenjem svojih ljudi na rukovodeće pozicije javnih preduzeća i institucija, pa se to posebno dešava i posljednjih sedmica i dana, otkako je imenovana nova vlada u kojoj je nekoliko novih ministara, bliskih i privatnih kadrova nekolicine zastupnika koji su svoju ruku uvjetovali imenovanjem njihovih ministara ili ministrica.

Na redu su smjene u javnim preduzećima na čijem se čelu nalaze kadrovi stranaka koje nisu više dio vladajuće većine u USK, a prvenstveno se to odnosi na kadrove koji su bili imenovani ispred Nezavisnog bloka.

Prvi na redu smjene, kako saznajemo, našao se direktor Službe za zapošljavanje USK Elmedin Đuzel, a nakon što je  odbio pritiske predsjednika Upravnog odbora Službe Muhameda Kržalića, da u stalni radni odnos primi još jednu zaposlenicu, iz Bužima, privatni zahtjev kompromitovanog zastupnika Nisveta Jusića, koji se dosad u mandatu bavio primarno zapošljavanjem svoje rodbine i bliskih prijatelja na budžet kantona. Nakon što je smjestio brata u Šume USK, brata u Upravni odbor Lječilišta Gata, muža od rodice u Upravni odbor Službe za zapošljavanje, a za sebe isposlovao poziciju zamjenika predsjednika Skupštine USK, ucjenom je pokušao da zaposli i Lejlu Šahinović, vijećnicu u OV Bužim, na stalno radno mjesto u Službu za zapošljavanje USK. 

Pošto je takav pristup odbio aktuelni direktor Đuzel, Jusić se preko privatnih kadrova koje je postavio u UO ove Službe, sveti aktuelnim direktoru, želi ga smijeniti sa ove pozicije i na istu dovesti sebi odanog kadra koji bi ispunio ove njegove lične zahtjeve. 

Za danas je zakazana vanredna sjednica UO na kojoj će se zatražiti smjena aktuelnog direktora, iako za to ne postoje pravni i valjani razlozi. Čak štaviše, u proteklim danima je rukovodstvo Federalnog zavoda za zapošljavanje isticalo ovu Službu u Bihaću kao najuspješniju u FBiH, čemu je prisustvovao i sam premijer USK. 

Međutim, suprotno tome, u pripremi za čin smjene, resorno ministarstvo je uputilo akt u kojem izvještava da nije prihvatilo Izvještaj o radu ove Službe kojeg je ranije usvojio Upravni odbor, ( isti onaj koji bi sad trebao da smjenjuje direktora kojem su prije nekoliko sedmica usvojili Izvještaj i ocijeli rad odličnim), ali Skupština USK koja je mjerodavna da razmatra i daje pozitivne ili negativne ocjene za Izvještaj nije isti niti prihvatila niti odbila, jer se pokazalo da vladajuća većina ne postoji i nema podršku za svoje materijale. 

S obzirom da ovakvu situaciju, aktuelni direktor je, kako saznajemo pripremio krivične prijave protiv UO, ali i pojedinačno protiv svakog člana ovog odbora koji bi na ovakav način, suprotno pozitivnim aktima i interesima Službe, donosio odluke motiviran političkim, stranačkim i ličnim interesom. Danas bi iste trebale biti upućene nadležnom tužilaštvu. 

Ono što posebno baca loše svijetlo na ova dešavanja je uloga aktuelnog premijera Ružnića koji se na ovakve stvari još ne oglašava i pristaje na ovakve situacije, koje će u konačnici koštati i Službu, ali i nanijeti štetu njemu lično. Ubrzo će sve stvari i lični motivi izaći na vidjelo, a nadležne institucije će provjeriti rad i uloge svih, dok će na kraju građani na izborima dati svoj konačni sud.