Ponovo testirane sporne vode u kojima su nađene bakterije, stigli novi rezultati

.
Sve analizirane vode u Federaciji BiH su uredne, potvrđeno je za Klix. ba iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP).

 

Iz FUZIP-a potvrđeno da su okončani postupci inspekcijskog nadzora od strane Federalne uprave za inspekcijske poslove i kantonalnih, gradskih i općinskih inspekcija.

"Svi uzeti uzorci su uredni. Tokom dana će se Agencija za sigurnost hrane BiH i Federalna uprava za inspekcijske poslove obratiti javnosti zajedničkim saopćenjem za javnost", kazali su nam iz FUZIP-a.

Podsjećamo, Zavod za javno zdravstvo FBiH je na konferenciji za novinare 17. novembra objavio da je sedam od 70 uzoraka flaširane vode sadržavalo bakterije kojih nije smjelo biti. Klix.ba je od tada do danas ovom zavodu poslao četiri upita, insistirajući da objavi u vodi kojih proizvođača su pronađene bakterije i koliki je zdravstveni rizik po one koji su konzumirali ovu vodu. Među tim bakterijama su ešerihija koli, pseudomonas i streptokok.

Zavod se oglasio tri sedmice kasnije, 9. decembra, usljed velikog javnog pritiska. Međutim, u saopćenju je izostao odgovor na pitanje koja je voda sporna te je javnost uvjeravana da pronađena količina bakterija nije štetna po ljudsko zdravlje.

Ovakav stav je u suprotnosti s prvobitnim stavom Zavoda da bakterije nisu smjele biti prisutne. Da bakterije ne smiju biti prisutne nalaže se i Pravilnikom o prirodnim i mineralnim i prirodnim izvorskim vodama

 

Foto: Ilustracija