Poplave i posljedice štete na poljoprivrednim gazdinstvima u Ključu su samo novi teret na plećima poljoprivrednika

.
U prošlosedmičnim poplavama koje su zahvatile naš Kanton, pričinjena je ogromna šteta na poljoprivrednim gazdinstvima. Komisije za procjenu nastale štete još uvijek rade na prikupljanju podataka, a proizvođači zabrinuto posmatraju uništena polja i presijavanjem pokušavaju spasiti barem nešto od proljetne sjetve…

KLJUČ, 28. maja 

Desetak dana prije poplave ključki poljoprivrednik Zuhdija Ljutić je zasijao kukuruz na 120 dunuma zemlje. Sjetva na 30-ak  dunuma je potpuno uništena u dva navrata. Kaže, pokušat će je spasiti presijavanjem ali nije optimističan. Pored njega i vlasnik farme junica Islam Kuburaš također je pretrpio značajnu štetu. Kako nam je sam kazao okvirno materijalna šteta je na oko 40 procenata, što nije lako nadoknaditi.

Sjetva je svake godine sve skuplja i uz nepovoljne vremenske prilike konstantno su na gubitku, kažu nam poljoprivrednici. Bez poticaja svih nivoa teško bi uspjeli, kažu ključki proizvođači. Ono što im nedostaje su programi viših nivoa vlasti putem kojih bi mogli obnoviti mehanizaciju. Ona s kojom rade stara je i do 30 godina, što samo po sebi govori koliko je potrebno ulaganje u novu mehanizaciju.

Pred proizvođačima je težak period i ukoliko izostane podrška i razumijevanje neka gazdinstva bi mogla biti ugašena. A to nikome nije u interesu.

 

Foto: RTV USK