Zbog poplava vatrogasci intervenirali u Mutniku, Ćoralićima, Slatini, most u Pervizima neprohodan

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od 7 stepeni Celzijusa. Vodostaj Mutnice je u konstantnom porastu, pa je tako dana 12. maja 2019. u 07:00 sati iznosio je 105,00 cm, a trenutno iznosi 262,00 cm, tako da je vodostaj u 24 sata porastao za čak 157,00 cm.

Policijska stanica Cazin imala je jednu intervenciju. Oko 16:00 sati došlo je do saobraćajne nesreće na M42 u Kapićima, u kojoj su učestvovala 2 m/v, na kojima je pričinjena materijalna šteta, dok povrijeđenih lica nije bilo.

Cazinski vatrogasci imali su više intervencija zbog poplava na području našega grada. Intervenisali su u Slatini, Mutniku, Ćoralićima, kao i u JU "Gimnazija", gdje je i dalje poplavljen parking prostor. Veća plavljenja nastoje se spriječiti postavljanjem vreća pijeska, a na terenu u Slatini korišten je i skip JKP Vodovod i Čistoća. Intervencije su evidentirane i na mostovima Rajak i Prkos, koji su trenutno prohodni, dok je u Pervizima, gdje se voda prelijeva preko mosta, onemogućeno odvijanje saobraćaja. Most je u prekidu u Stijeni ispred starog grada, gdje je došlo do porasta vodostaja Horljave.

Vezana vijest: Cazin: Porast vodostaja Mutnice, došlo do manjih plavljenja (FOTO)

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 89 pacijenata dok je sanitet korišten jednom.

Vodosnabdjevanje na području Cazina je redovno, bez prekida.  

Kada je u pitanju elektrosnabdjevanje, sistem je trenutno stabilan. Bez planiranih radova Elektroprenosa BiH T/J Bihać- Cazin.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, kiša jačeg inteziteta pada u zapadnim krajevima naše zemlje, ali su za sada svi magistralni i regionalni putni pravci prohodni. I u ostalim područjima saobraća se po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu. Na regionalnom putu R-476 Čelinac-Dubrava Stara (u mjestu Grabovac), došlo je do izlijevanja vode, zbog čega se saobraća otežano, jednom trakom. Na dionicama u višim planinskim predjelima upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnom stanju na putevima. Skrećemo pažnju i na učestale odrone kamenja na kolovoz.

Na autoputu A-1 Sarajevo zapad-Lepenica, zbog sanacije klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman i na mjestu radova preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

U toku su sanacioni radovi na dionicama M-18 Olovo-Kladanj i M-1.8 Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica), pa se na mjestima izvođenja radova saobraća usporeno-naizmjeničnim propuštanjem vozila.

I na ostalim dionicama gdje se izvode sanacioni radovi obavezno je poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: Semizovac-Vogošća, Mostar-Čitluk, Busovača-Kiseljak, Tarčin-Konjic, Cazin-Srbljani-Bosanska Krupa, Ustiprača-Goražde, Teslić-Karuše, kao i radove u Ključu, Jajcu i Tasovčićima (Čapljina).

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.