Bajrić: Iznenađeni smo populističim izjavama o povezivanju Krajine sa Sarajevom

Na susretu inžinjera saobraćaja i komunikacija koji je nedavno održan u Jajcu naglašena je bitnost povezivanja Unsko-sanskog kantona sa Sarajevom i drugim bh. gradovima, ali i poslana poruka nadležnima da se ne igraju s krajiškim ponosom.

Naučno-stručni skup "Efikasniji saobraćajno-transportni i komunikacijski razvoj BiH - Kuda ide ovaj voz" održan je nedavno u Jajcu, a prisustvovali su mu brojni članovi akademske zajednice Univerziteta u Sarajevu, predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa BiH, kao i entitetska ministarstva, predstavnici Vlade Srednjobosanskog kantona, Općine Jajce te Grada Bihaća i Vlade USK.

Vršilac dužnosti predsjednika Udruženja Krajišnika Adnan Bajrić, koje je 2013. godine iniciralo naučni skup i s Udruženjem inžinjera saobraćaja 2014. godine izradilo dokument "Značaj saobraćajno-transportnog i energetskog povezivanja za regionalni razvoj s posebnim osvrtom na USK", obratio se prisutnima te podsjetio na značaj ovog dokumenta.

Prisutnima je kazao da imaju u vidu da je povezivanje Bihaća, Ključa, Mrkonjić Grada, Jajca, Travnika i drugih gradova u pravcu Sarajeva i drugih bh. gradova u regionu ka Istanbulu jedan od evropskih pravaca, i kazao je da je iznenađen populističkim obećanjima Bakira Izetbegovića jučer u Travniku.

"Bili smo iznenađeni površinim, populističkim i politikantskim pričama o tom povezivanju jučer u Travniku, a ono je više priča o koridoru nego putu koji je davno trebao biti prioritet za nas. Lista prioriteta nikada nije postojala u nacionalnoj politici i zbog toga smo ovdje gdje jesmo. Prije se povezuje Beograd, a ono što je za nas značajnije jeste da se bar rasterete neke dionice na putu za Krajinu. Put Sarajevo - Beograd je razumljiv, ali nije prioritet. Bihać - Sarajevo je jedan od četiri evropska pravca na relaciji BiH - Evropa i na tome se moralo mnogo ranije raditi", kazao je Bajrić.

Dodao je da je krajnje vrijeme da se ustanovi redoslijed prioriteta, da ovaj dokument nađe mjesto u strategijama, odnosno da se isti realizira, kako bi veza sa Sarajevom bila brža i jeftinija, a ne da Sarajevo samo dolazi pred izbore i vodi njihove očeve u ratove, ubire PDV i ne srazmjerno prihoduje od njih nego što investira kroz javna preduzeća. 

Poručio je da se ne zloupotrebljava krajiški ponos i dodao da to što krajišnici ne mole ne znači da se može probuditi inat i izazvati građanski neposluh i u ovako teškim društveno-političkim okolnostima unutar države.