Populizam umjesto socio-ekonomskog razvoja RS: Hoće li biti poništen izvještaj o Srebrenici?

Beskrupolozni populista Milorad Dodik, koji prema riječima većine analitičara katastrofalne rezultate vladavine u RS-u nadoknađuje nebitnim inicijativama, zatražio je da se u Narodnoj skupštini RS-a odredi termin i dnevni red posebne sjednice na kojoj bi se odbacio Izvještaj Komisije za Srebrenicu sačinjen 2004. godine.

Trebalo bi da Kolegij NSRS-a danas u 12 sati odredi termin i dnevni red posebne sjednice na kojoj bi se odbacio Izvještaj Komisije za Srebrenicu.

Šef Kluba poslanika Koalicije "Domovina" Admir Čavka smatra da vladajuća koalicija u Republici Srpskoj ima dovoljno ruku da izglasa šta god želi i da će, shodno tome, vjerovatno biti odbačen Izvještaj Komisije za Srebrenicu.

"U slučaju da Narodna skupština poništi Izvještaj to nikakve pravne posljedice ne može imati. Riječ je o klasičnom populizmu, skretanjem pažnje sa životnih tema koje tište sve građane u Republici Srpskoj, odnosno cijeloj Bosni i Hercegovini. Vraćamo se na teme koje se pojavljuju pred svake izbore", kazao je Čavka za Klix.ba. 

Napominje da u Srebrenici živi jedva 800 građana, što Bošnjaka, što Srba, a da populistima ti ljudi nikad i nikako nisu na umu. 

"Predizborna kampanja vjerovatno nikad nije ni stala, ali je sada u nekom svom jeku. Vjerovatno ćemo se opet baviti populističkim temama od kojih građani neće imati nikakve koriste. Vrlo dobro je poznato da se u Srebrenici desio genocid, što je utvrdio Međunarodni sud pravde. Tu je početak i kraj svake priče", kategoričan je Čavka. 

Podsjetio je da se 2004. godine, kada je usvojen Izvještaj Komisije za Srebrenicu, nastojalo ustanoviti ono šte se u Srebrenici zaista desilo, ali da smo se vratili korak unazad. 

"Nema kolektivne odgovornosti nijednog naroda, ali svi koji su činili zločine treba da odgovaraju za te zločine. Upravo iz tih razloga mi moramo ići naprijed. Bosnu i Hercegovinu svakodnevno kolone mladih napuštaju. Nadamo se da će većina to uvidjeti i ove populističke teme ostaviti u prošlosti", zaključio je Admir Čavka.

Stranke Saveza za promjene zatražile su da Vlada RS-a, prije sjednice Kolegijuma Narodne skupštine RS-a, donese odluku o stavljanju van snage odluke Vlade iz 2004. godine o prihvatanju Izvještaja Komisije za Srebrenicu, kao i da pripremi informaciju o razlozima za odbacivanje izvještaja.

Podsjetili su i da je Izvještaj Komisije za Srebrenicu usvojen kao rezultat presude Doma za ljudska prava, koji je obavezao tadašnju Vladu, a ne Narodnu skupštinu da ga usvoji.

Međutim, entitetska premijerka Željka Cvijanović smatra da je daleko jače kada parlament odbaci izvještaj, a ne Vlada.