Porast morbila za 40%: Nedovoljna imunizacija postala ozbiljan zdravstveni problem

,

Uz porast broja pacijenata s respiratornim infekcijama u zdravstvenim ustanovama Bosne i Hercegovine, zdravstveni stručnjaci izražavaju zabrinutost. Iako situacija trenutno nije alarmantna, očekuje se vrhunac u februaru. Nažalost, bilježi se i jedan smrtni slučaj od influence.

Iz Infektivne klinike KCUS-a ističu da je trenutno hospitalizirano manje od 5 pacijenata s COVID-19 i influenzom, ali su posjete u zdravstvenim ustanovama već reducirane ili potpuno obustavljene zbog povećanog broja respiratornih infekcija. U nekim bolnicama, poput Opće bolnice Abdulah Nakaš u Sarajevu i Klinike za zarazne bolesti i Klinike za dječije bolesti u Tuzli, posjete su zabranjene.

Stručnjaci iz Klinike za dječije bolesti u Tuzli ističu da se suočavaju s ozbiljnim slučajevima respiratornih infekcija kod djece, posebno kod dojenčadi. Morbile, uzrokovane nedovoljnom imunizacijom, postale su ozbiljan zdravstveni problem, s porastom smrtnosti od 40% globalno.

Pedijatrica Amra Junuzović Kaljić apelira na kampanjsku vakcinaciju i osvještavanje roditelja o obaveznoj vakcinaciji protiv morbila. Epidemija morbila u 2019. godini u Kantonu Sarajevo rezultirala je hospitalizacijom oko 200 osoba. Struka također ističe da su represivne mjere dopuštene zakonom u slučaju nepoštivanja obavezne vakcinacije.

Osim respiratornih infekcija, i koronavirus još uvijek cirkulira u Europi, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija. Iako se situacija s koronavirusom ne čini hitnom, stručnjaci ukazuju na potrebu nastavka praćenja i testiranja.