PORED EPIDEMIJE KORONAVIRUSA I POŽARI PRIJETE ŠIROM BiH – KAKO SVE KONTROLISATI?

vatogasci
Ovih dana, na različitim lokalitetima širom BiH, aktivna su požarišta sa kojima se intenzivno bore profesionalne vatrogasne jedinice.

 

Tuzlansko područje je trenutno najaktivnije. Na ovom lokalitetu je angažovan helikopter oružanih snaga BiH, a na terenu su bili i pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla, koji su uspjeli lokalizirati požar i spriječiti njegovo širenje prema stambenim objektima. Vatrogasci gase požar već dvije noći u šumama koje okružuju naselja Kužići, Ravna Trešnja, Smajići, Ilinčica, Krojčica i Husino.

Međutim, požar kod Husina se sinoć reaktivirao. Pomoć pri gašenju požara pružili su vatrogasci iz Gradačca, Gračanice, Lukavca, Kalesije, Srebrenika i Živinica, te su tokom noći uspjeli staviti požar pod kontrolu.

U zadnjih nekoliko dana aktivno je više požara na širem području općine Sanski Most.

Iz preduzeća ¨Unsko-sanske šume¨ se navodi kako stradaju plemenite šume i da su prouzrokovane višemilionske štete. Iz Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar, potvrđeno je da požar na području Rujišta kod Mostara, a koji je izbio u utorak, još uvijek je aktivan.

Na Sarajevskom području sinoć su bila aktivna tri požara, a tokom dana vatrogasci su imali 17 intervencija. MUP RS je saopštio da su na području Republike Srpske u protekla 24 sata evidentirana 23 požara, od kojih je većina bila na otovrenom i izazvana nepažnjom građana.

Na nadležnim općinskim, kantonalnim i entiteskim institucijama je da utvrde obim i veličinu štete prouzrokovanih navedenim požarima, kao i da identifikuju i sankcionišu odgovrna lica.