Dok Dodik priča o uniformama: Porodice ubijenih mladića protestuju u Beču

"Oprosta i zaborava nema.. Jedno ubistvo, dvije obdukcije, dva groba, dvije sahrane, Milorade Dodiku!"

U glavnom gradu Austrije u toku su protesti “Pravda za Davida i Dženana”. Mirnim protestima prisustvuje i porodica ubijenog mladića Dženana Memića, otac Muriz i sestra Arijana, te članovi porodice koji žive u Beču, kao i advokat obje porodice Ifet Feraget.

Nakon što su okupljeni na bečom skupu “Pravda za Davida i Dženana” prošetali, zaustavili su se na Austrijskom trgu u Beču, gdje su puštali pjesme Davida Dragičevića.

Nakon što su zajedno otpjevali “Klinac u getu”, skandirali su “pravda za Davida i pravda za Dženana”:

Prva se obratila Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića, koja se zahvalila okupljenima što su došli na Dan majki.

Majke BiH gdje ste. Otac je otac, ali majka je ta koja daje život. Ja sam njemu dala život, to je moja kost, moja koža, moja krv. Teodora, ja sam joj dala život, ko ima pravo da ga uzme. Ko ima pravo majci da uzme dijete. Majke BiH gdje ste?. Čekaju u kući da im se desi što i meni. Stidi se Bosni, stidi se Hercegovino, što dozvoljavaš da se pravda traži u Evropi, u Beču”, poručila je Radanović.

David Dragičević više ne postoji. Život se nastavio, ali za ubive Dodika i Lukača. Meni i Davoru je stao. Pravde nema niti će je biti”, poručila je Radanović.

Davor Dragičević kazao je da je danas 412. Dan potrage za pravdom.

Kome, čemu. Dodiku i Lukaču. Zapamtite, ja Davor Dragićević nisam sina hranio da ga ubijete. Ja Davor Dragičević ću vam naplatiti sve i idem do kraja. Ubiti me ne možete, uradili ste to 18. 03. 2018. godine.”, rekao je Dragičević i zahvalio okupljenima na dolasku.

Ubit ćete i mene i Muriza. Nije bitno. Evo Teodeore Dragičević, Arijane Memić, grupe Pravda za Davida. Šta ćete s njima”, upitao je Davor Dragičević.

Dodao je da oprosta i zaborava nema, te se zahvalio međunarodnoj zajednici na podršci.

Moja će biti zadnja. Pravda za Davida i Dženana, idemo do kraja”, zaključio je Dragičević.

Malo je reći da vam se zahvalim na podršci ovdje u Beču, a čujem da vas ima iz Francuske i BiH. Mog djeteta nema, Alisa Mutap se ne sjeća: Alisi Mutap alibi je dala Dalida Burzić, glavna mafijašica”, poručio je Muriz Memić, otac Dženana i podsjetio na oboreni sudski proces.

Tri godine i četiri mjeseca trpili smo, ali od 23. aprila ne spavam nikako. Jer opet se korumpirano pravosuđe diglo da montira presudu. Kada objave presudu, taj dan ću zakazati proteste. Čujem da neko hoće zabraniti proteste za Davida. Protesti za Davida i Dženana će biti zajednički u Sarajevu”, rekao je Memić i pozvao sve građane Sarajeva da pogledaju svoju djecu i ko misli da mu dijete nije sigurno da dođe na proteste.

Ovo je, kaže Muriz Memić, prežlo svaku mjeru, kako prenosi Fokus.ba.

Vidjeli smo s kakvom mafijom imamo posla. Oni neće lako odustati, ali nećemo ni mi”, zaključio je Memić.

Memić je pozvao i visokog predstavnika Valentina Inzka “da rastjera bandu”.

Dženanova sesta, Arijana Memić se također zahvalila okupljenima na dolazak, dok je Teodora Dragičević, Davidova sestra, pročitala emotivnu poruku.

Ifet Feraget, advokat obje porodice, rekao je da “nikada neće podleći bilo kakvoj sili, jer nasilje je najveći protivnik pravde”.

Moramo ići do kraja i zajedno promijeniti stanje stvari”, hvala vam od srca poručio je Feraget.