Porodično nasilje eskaliralo u vrijeme pandemije: Sve više žrtava traži spas u sigurnim kućama

Nasilje
Sigurne kuće u našoj zemlji rade iznad svojih kapaciteta. Sve je veći broj žrtava porodičnog nasilja, a pandemija i ograničenje kretanja, situaciju su učinili samo gorom. No, sam bijeg od nasilnika ne znači i sigurnost.

 

Ni jedan dan od kako postoji, Sigurna kuća u Sarajevu nije bila prazna. U posljednje vrijeme povećan je broj žrtava koje traže bijeg i sigurno utočište. Izloženost porodičnom nasilju eskalirala je posebno tokom prošle godine, za vrijeme lockdowna. SOS telefon bio je jedina šansa za podršku i prijavu nasilja, jer je Sigurna kuća na dva mjeseca zatvorila svoja vrata. Trenutno radi preko kapaciteta.

- Ono što je najvažnije jeste da se nasilje prijavi, da se počinitelj nasilja sankcioniše i da poruka svih nas kao društva treba da bude da je za nasilje odgovoran ona ko ga čini a ne žrtva, i da je uvijek potrebno neizostavno prijaviti nasilje, ističe menadžerica Sigurne kuće u Sarajevu Mubera Hodžić Lemeš.

Situacija, nažalost, nije bolja ni u Zenici. Bez posla i stana, ekonomski ovisnoj ženi ostavlja samo jedan izbor - vraćanje u ruke nasilnika. Ne postoji konkretan program pomoći za samostalan život nakon boravka u Sigurnoj kući.

- Ono što Medica Zenica pokušava već više od 20 godina jeste da paralelno sa rehabilitacijom omogućimo i ekonomsko osnaživanje žena i djevojaka, kako bi bar djelimično doprinijeli da one odluče i vide izlaz na nekoj drugoj strani u smislu samostalnog života, a ne ponovo vraćanje u ruke počinioca nasilja, kaže direktorica Udruženja "Medica" Zenica Sabiha Husić.

U više slučajeva, primjetan je izostanak podrške porodice i društva, koja je vrlo bitna u oporavku žrtve, kažu iz Organizacije žena Lаrа iz Bijeljine.

- Najbitnije je da se društvo uključi u ovaj problem. Da se stvore socijalni stanovi i da žene žrtve nasilja imaju prednost prilikom zapošljavanja. To su oni modeli koji će pomoći da ona izađe iz kruga nasilja, navodi članoca fondacije Lara Bijeljina Ljilja Lukić.

Iako iskustva govore da komšije rijetko reaguju kada primjete nasilje, građani sa kojima smo razgovarali kažu da bi bili spremni na to.

- To je obaveza svakog građanina, kaže jedan od naših sagovornika.

Zato, ne trpite, ne čekajte, izlaz i pomoć postoji. Nasilje u porodici možete prijaviti na SOS telefon, policiji, ili centru za socijalni rad. Ne dopustite da prođe još jedan dan torture, jer opravdanje za nasilje ne postoji.