Portugal: 250 šumskih požara, na terenu više od 4.000 vatrogasaca

Home

Portugal: 250 šumskih požara, na terenu više od 4.000 vatrogasaca

Više od 4.000 vatrogasaca bori se sa 250 šumskih požara širom Portugala, koja je zatražila i pomoć od Evropske unije u savladavanju vatrene stihije koja prijeti da se proširi s obzirom na najavljene visoke temperature narednih dana.

Glasnogovornica Agencije za civilnu zašitu Patricia Gaspar izjavila je da je u subotu u Portugalu izbilo 268 požara, što je najveći broj požara u jednom danu. Time je oboren "rekord" od 220 požara, koliko ih je izbilo u petak. 

Gaspar je istakla da vremenske prilike ne idu na ruku vatrogascima koji pokušavaju da lokalizuju požare.

"Znamo da ljudski faktor stoji iz više od 90 posto požara, bilo da je u pitanju namjerno izazivanje ili nemar. I jedno i drugo je krivično djelo", kazala je ona, prenosi agencija AP. Izuzetno suho i toplo vrijeme dovelo je do dosad najgorih požara u Portugalu početkom leta, pri čemu je 64 ljudi smrtno stradalo, a vatra se ponovo razbuktala proteklih nedjelja s pristizanjem novog talasa vrućine, navodi agencija Reuters.

Ministrica unutrašnjih poslova Konstansa Urbana de Sousa rekla je da je upućen poziv EU zbog zabrinutosti da bi visoke tempereture i jaki vjetrovi narednih dana mogli da povećaju broj požara. Po njenim riječima, Portugal je od EU zatražio vatrogasne avione i vatrogasce, u okviru evropskog mehanizma za saradnju u borbi protiv požara. 

Centralna oblast Koimbra proglasila je vanredno stanje zbog požara, kao i četiri manje općine u tom regionu.Prema podacima EU, više od 140.000 hektara šume izgorilo je ovog leta u Portugalu, što je najmanje tri puta više u poređenju s prosječnom štetom od požara u proteklih 10 godina.

 

(Izvor: Klix)

Tagovi
Topic
Objavljeno: Pon, 14/08/2017 - 08:13

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top