Poruke i transparenti s protesta u Sarajevu: Bujrum Srbijanci na hurme

Protesti
U Sarajevu su počeli protesti građana nezadovoljnih nenabavkom vakcina, a okupljeni protestuju ispred Parlamenta BiH, nakon čega idu ka zgradi Vlade FBiH. Učesnici nose brojne transparente kojima iskazuju svoj stav i zahtjeve.

 

Građani su automobilima krenuli sa Željezničke stanice u Sarajevu, neki imaju transparente zalijepljene na automobile, a veliki broj njih ima zastave.

Oni koji su se okupili pješice nose jednoobrazne žuto-crne transparente na kojima piše: "Vakcine? Vakcine!", "Fadile, tvoj humor ubija", "Nek sjaše i Kurta i Murta", "Država nam je mjesto zločina"...

S obzirom na to da se veliki broj Sarajlija i bh. građana vakcinisao u Beogradu, na jednom od transparenata su se građani našalili i napisali "Bujrum Srbijanci na hurme", a jedna od parola kaže i "Svi na ulice, dižemo guzice, jer svijet je u nama, ne u kulama. Svi na ulice, nek padnu ubice!".

Na nekim transparentima su ispisani i zahtjevi građana kao što su ostavke trenutnih nadležnih i imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH u prvih 14 radnih dana. Novo državno i entitetsko rukovodstvo bi, prema zahtjevima demonstranata, trebalo da napravi "jasan i realan plan i program borbe protiv pandemije".

Jedan od zahtjeva koji se nalaze na porukama koje nose okupljeni je i uvođenje obaveznog PCR testa za sve koji dolaze u BiH.

Na kraju, građani poručuju "Igrate se države? Game over" i "Za vaših 2.197 (ne)radnih dana život je izgubilo 6.777 naših građana i građanki. Spavate li mirno?"