Porušili stoljetne nišane i u mezarju napravili kružni tok?!

Potomci Avde Omerbegovića iz naselja Borogovo u općini Osmaci (RS) zahtijevaju od nadležnih da kazne naručioce i izvršioce radova u mezarju koji su, kako navode, porušili stoljetne nišane njihovih predaka i faktički kroz mezarje napravili kružni saobraćajni tok.

 

Ušli u posjed

Omerbegovići su potpisali peticiju, obraćali se Tužilaštvu u Bijeljini, Medžlisu IZ Kalesija, Muftijstvu tuzlanskom i Rijasetu IZBiH. Dobivali su negativne odgovore bez obzira na to što, kako tvrde, imaju neoborive dokaze da su nišani porušeni i odvučeni iz mezarja te je nakon toga posut pijesak i napravljen put preko mezarluka. Nišane, kako sa žalošću konstatiraju, nisu oštetile ni neprijateljske čizme u prošlim ratovima.

- Radovi u mezarju u Borogovu počeli su u junu 2016. godine. Izvođač radova bio je Nijaz Tosunbegović, kojeg je angažirao Mujo Tosunbegović, sekretar u Općini Kalesija. Nikoga nisu pitali, ušli su u naš posjed, u kojem se godinama sahranjuju Omerbegovići - kažu razočarani potomci Avde Omerbegovića.

Radovi su nastavljeni i prošle godine, a stari nišani još iz turskog vakta bačeni su na kamaru, pa prevezeni u nepoznatom pravcu. Potom su napravljene betonske prepreke na ulaz u mezarje, a kraj njih su izvođači radova nasumično poredali samo četiri stara nišana.

 

Stari nišani bačeni na kamaru

Omerbegovići tvrde da su iz bijeljinskog tužilaštva dobili odgovor da nema osnova za provođenje istrage, jer je iz Izvještaja Medžlisa IZ Kalesija vidljivo, kako konstatiraju, da se ne radi o krivičnom djelu.

i

 

Do Strazbura

- Tražimo da se put iz mezarja ukloni, da se stari nišani, bar orijentaciono, vrate. Nećemo dozvoliti da se naša tradicija tek tako prebriše. Spremni smo ići do Strazbura - navode potomci Avde Omerbegovića.

Mujo Tosunbegović, sekretar u Općini Kalesija, tvrdi da nije tačno da je u mezarju napravljen kružni tok. On dodaje da je mezarje vlasništvo Islamske zajednice i da ona može raditi šta god hoće.

Na naš upit podrazumijeva li to i rušenje nišana, Tosunbegović je rekao da njegove riječi vadimo iz konteksta i da mu je žao što se uopće javio na naš poziv.

 

Tužilaštvo previdjelo Zakon

- U Tužilaštvu Bijeljina previdjeli su član 401. Krivičnog zakona RS, u kojem se navodi da se svako ko neovlašteno prekopa, razruši, ošteti ili grubo povrijedi grob kažnjava novčanom kaznom ili kaznom zatvora od jedne godine. Piše i da će, ako je djelo učinjeno prema dva ili više grobova na naročito grub način, učinilac biti kažnjen zatvorom od šest mjeseci do tri godine - navode potomci Avde Omerbegovića.