SDA: Neka Konaković i Forto objasne ko je zaposlio u Vladu KS osobu s diplomom iz Širokog Brijega

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Sarajevo poziva vladajuću koaliciju da prestane s praksom manipulisanja građana i da javnosti objasni zahvaljujući kome je na poziciju višeg referenta u Vladi Kantona Sarajevo zaposlen mehaničar koji se "usavršio" u Širokom Brijegu.

"Nakon sramotnog laganja građana o zahtjevu za isplatu paušala u Domu naroda Parlamenta FBiH premijer Kantona Sarajevo Edin Forto jučer je ponovo odlučio da prešuti istinu zarad mira u koaliciji. Cijenimo da građanima treba jasno reći kako je mehaničar, koji se doškolovao u Širokom Brijegu, zaposlen na neodređeno vrijeme u trenutku kada se na čelu kantonalne vlade nalazio Elmedin Konaković. Odnosno, da je njegov izbor legitimizirao Forto kojem će mehaničar pripremati sjednice i voditi zabilješke", piše u saopćenju SDA. 

Ova stranka poziva Konakovića, "bivšeg premijera i trenutnog predsjedavajućeg Skupštine KS, a koji je u praksi veći šef Vlade KS od Forte", da otvoreno kaže zbog čega je 3. aprila 2018. godine na neodređeno zaposlio referenta znajući da je zabrana zapošljavanja na snazi do 31. decembra 2018. godine, prenosi Klix.ba.

"Konaković, a i vlada Edina Forte koja se jučer stavila u odbranu bivšeg premijera, dužni su javnosti objasniti i zbog čega na dnevni red 110. sjednice, a koji je objavljen javno, nije stavljen Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti za prijem namještenika u Stručnu službu Vlade KS. Da bude još jasnije, zbog čega je od građana sakriveno odobrenje za rapisivanje konkursa na kojem je primljen mehaničar", navode iz SDA. 

Kako kažu, sve ove činjenice još jednom pokazuju da su u Vladi Kantona Sarajevo na čelu sa Fortom skloni prevarama, licemjerstvu i lažima, dok narodu pričaju i plasiraju teze o pravdi i poštenju, stručnosti, nestranačkom zapošljavanju, moratoriju na zapošljavanje, dakle sve one lijepe populističke priče i demagogiju, a u praksi je sve suprotno.

"Pozivamo Vladu Kantona Sarajeva da se napokon počne ponašati odgovorno i da izvrši reviziju svih diploma, uvjerenja i svjedočanstava državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevu. Istovremeno, tražimo da se hitno raskinu sramotni ugovori sa uposlenicima za koje se utvrdi da su manipulisali diplomama, a kako bi se spriječila nenadoknadiva šteta za sve građane", ističu iz SDA.

Zaključuju kako žele vjerovati da će Forto, uprkos tome što je kao prvi čovjek Kantona Sarajevo već ugrozio integritet Vlade, u skorije vrijeme shvatiti kako je njegov posao da radi u interesu građana, a ne Elmedina Konakovića. 

"Pitanje je samo dokle će većina koju čine SDP i DF tolerisati bahatost, laži, neznanje i otvoreno rušenje svih principa na kojima počiva demokratija u režiji Naroda i pravde i Naše stranke", saopćeno je iz SDA.