Poseban akcenat na promociji: U Crnoj Gori 18 posto više turista nego lani

more
U Crnoj Gori boravi preko 40 hiljada turista, što je 18 posto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) Crne Gore.

 

Predstavnica NTO-a, Milena Vujović, kazala je agenciji Mina-business da, ukoliko se poredi sa 2019. godinom, Crna Gora bilježi rast od 43 posto.

Ona je objasnila da je riječ o podacima koje su lokalne turističke organizacije o ostvarenom turističkom prometu po općinama dostavile NTO-u 18. maja.

  • Kada je riječ o općinama koje su najposjećenije, na prvom mjestu je Budva, zatim Herceg Novi i Bar, ali također i Tivat, Kotor i Podgorica ove godine bilježe značajan rast broja turista – navela je Vujović.

Ona je kazala da gotovo svi paramenti turističkog prometa, kako oni indirektni tako i direktni, pokazuju rastuće trendove.

  • To je ono na čemu baziramo velika očekivanja od ove ljetnje turističke sezone – dodala je Vujović.

Takođe, i najave u hotelima su na odličnom nivou za predstojeće mjesece.

  • Primjera radi, kada govorimo o tim nekim indirektnim prihodima od turističkog prometa, prema podacima Nacionalnih parkova (NPCG), od početka godine bilježimo negdje oko duplo više prodatih ulaznica za NPCG – precizirala je Vujović.

Prilično velika očekivanja

Ona je navela da su podaci odlični i njihova očekivanja za ovu ljetnju sezonu su prilično velika.

  • Tokom ljetnje turističke sezone najveći broj turista gravitira oko primorja. Imajući to u vidu, mi smo poseban akcenat stavili u proteklom periodu na promociju nekih predjela koji su manje posjećeni tokom ljetnje turističke sezone. Tu prije svega mislim na sjever Crne Gore, ali i na centralni dio – kazala je Vujović.

Ona je navela da, s obzirom na to da je prethodne godine posjećenost u nekim predjelima bila na rekordnom nivou, vjeruju da će se takvi trendovi nastaviti i u narednom periodu.

  • Kada je riječ o strukturi turista, trenutni podaci pokazuju da je najveći broj turista iz regiona, gotovo kao i svake godine, ali pored njih zaista imamo veliki broj turista sa tržišta Njemačke, Austrije, Francuske, Velike Britanije, Poljske i Turske – precizirala je Vujović.

Posmatrajući od početka godine u Crnoj Gori je i, kako je dodala, značajan porast broja turista iz Kine, ali i Češke, Holandije i Danske.

Promotivne aktivnosti

Na pitanje o promotivnim aktivnostima i njihovom uticaju na porast broja turista, Vujović je odgovorila da NTO u kontinuitetu sprovodi studijske posjete medija.

  • Na početku godine targetiramo tržišta koja su važna za ovu sezonu i tu intenziviramo promotivne aktivnosti u tom pravcu. Od izuzetne je važnosti biti prisutan u medijima na značajnim tržištima i mi smo u ovoj godini imali veliki broj takvih studijskih posjeta – objasnila je Vujović.

Ona je navela da su imali i studijske posjete influensera, jer je značajno biti prisutan i na društvenim mrežama.

  • Upravo iza nas je studijska posjeta influensera iz Slovenije, zatim novinara iz Slovenije, a u narednom periodu nas očekuje i grupa influensera iz Srbije – najavila je Vujović.

To su, kako je kazala, samo neke od aktivnosti kada su u pitanju te studijske posjete. Svakako, u narednom periodu nas očekuju brojne studijske posjete medija sa tržišta Njemačke i nekih drugih tržišta koja su nam važna za ovu sezonu – zaključila je Vujović.

Izvor: