Poslanici Evropskog parlamenta u posjeti Gradu Bihaću

Želeći se upoznati sa stanjem u Gradu Bihaću u svijetlu dvogodišnje migrantske krize, članice Evropskog parlamenta Cornelia Ernst i Oezlem Demirel iz Njemačke, te Malin Bjork iz Švedske danas su razgovarale sa bihaćkim gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem.

Posjetu Bihaću iskoristile su da na licu mjesta vide kako se građani Bihaća bore sa migrantskom krizom, ali i da kroz svoje djelovanje u Evropskom parlamentu ukažu na neophodnost jačeg angažmana EU u rješavanju krize sa migrantima u Bihaću i Bosni i Hercegovini.

- „I ranije posjete naših kolega iz EU parlamenta i naša današnja posjeta imaju za cilj pomoć i podršku Bihaću i migrantima koji u njemu borave na putu ka zemljama EU. Zajedno ćemo nakon što obiđemo sve lokacije i razgovaramo sa svim institucijama naše utiske prenijeti na parlament i tražiti da se aktivnije uključe u rješavanje problema s kojim se Bihać dvije godien susreće. Treba nam jači angažman EU institucija i konkretni potezi i na tome ćemo insistirati“ – kazala je Cornelia Ernst, poslanik u Evropskom parlamentu.

Istaknuvši da je ove godine Bihać, između ostalog,  posjetilo pet poslanika iz Evropskog parlamenta sa jasnom namjerom da pomognu Bihaću kroz pritisak na nadležne institucije Evropske komisije da iznađu rješenje za Bihać, gradonačelnik Šuhret Fazlić kazao je da je stav Grada Bihaća i dalje nepromijenjen i odnosi se na cjelovito rješavanje problema u saradnji sa svim nivoima vlasti, predstavnicima EU i UN.

- „Ako ne želimo da opet imamo neke nove Vučjake u Bihaću, onda svi oni koji su i zaduženi za problem ilegalnih migracija moraju konačno početi povlačiti konkretne poteze,  a jedan od njih je izgradnja tranzitnog centra negdje van urbanih sredina. Nama svaki dan dolaze novi migranti i ukoliko na proljeće ne budemo imali rješenje za njihov smještaj, morati ćemo opet razmišljati o lokacijama kao što je bio Vučjak kako bi smo spasili grad i njegove građane“ – kazao je gradonačelnik Fazlić, zahvalivši se parlamentarkama iz EU na iskrenoj podršci i spremnosti da pomognu Bihać.