Poslanici traže hitnu sjednicu Predstavničkog doma

barucija
Kako je u zahtjevu navedeno prijedlozi su upućeni u proceduru s ciljem saniranja zdravstvenih, ekonomskih i društvenih posljedica izazvanih Covid-19 pandemijom

 

Grupa poslanika u Predstavničkom domu PSBiH uputila je danas zahtjev za sazivanje hitne sjednice ovog doma, a u prijedlogu dnevnog reda su prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV-u, Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama BiH usljed Covid-19 pandemije te prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u BIH.

Kako je u zahtjevu navedeno prijedlozi su upućeni u proceduru s ciljem saniranja zdravstvenih, ekonomskih i društvenih posljedica izazvanih Covid-19 pandemijom. Podsjetimo, prošle sedmice članovi Kolegija Predstavničkog doma OSBIH dogovorili su da hitna sjednica ovog doma, na kojoj bi bilo raspravljano o izmjenama Poslovnika, bude održana 28. aprila.

- Ovi problemi koje smo mi uputili su priporitetniji od mijenjanja Poslovnika da se sjednice održavaju elektronskim putem. Možemo i tu tačku staviti na ovu hitnu, ali smatram da je priporitetnije da rješavamo prijedloge zakona o dopuni Zakona o PDV-u, prijeldog zakona o dopuni Zakona o akcizama, jer tim zakonom nastojimo da naše proizvođače oslobbodimo akciza na alkohol koji koriste za proizvodnju dezinfekcionih sredstava. Treća tačka je paket mjera ušteda u državnim institucijama. To se prije svega odnosi na plate paralmenatraca da se smanje za 20 posto, da se ukinu paušali, prijevozi, topli obroci... To nam je sad važno da se usvoji kako bi se od sljedeće plate počelo odbijat. Reakcija parlamnenta je već trebala biti, kaže za Oslobođenje zamjenica predsjedavajućeg Kluba poslanika Naša stranka - Nezavisni blok Aida Baručija (NB).

Ona je podjsetila da državni parlament nije sjednicu imao duže od mjesec.

-U Parlamentarnoj skupštini BiH imamo odgovarajuću salu u kojoj bi mogli održati sjednicu uz poštivanje svih mjera koje nam preporučuju naši krizni štabovi, ističe Baručija.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDS-a i PDP-a Mirko Šarović dodao je da su navedeni prijedlozi zakona upućeni u proceduru s ciljem saniranja zdravstvenih, ekonomskih i društvenih posljedica izazvanih epidemijom virusa korona.

 

 

EDIN BARIMAC